gototopgototop
петак, 04. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Радикализација младих и борба против насилног екстремизма – у фокусу Конференције младих амбасадора у Београду коју је организовало председавање ОЕБС-у
+ larger fontnormal font- Smaller font
256015 roksanda_wienНајбољи начини за решавање радикализације младих били су у средишту пажње дводневне конференције у организацији председавања Србије ОЕБС-у, која је окупила представнике омладинских амбасадора, структура ОЕБС и сектора НВО, и која је завршена данас у Београду.

"Морамо наставити да подстичемо разговора о борби против радикализације користећи потенцијале ОЕБС, укључујући мултидимензионални приступ безбедносним претњама," изјавила је Роксанда Нинчић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије, додавши да је охрабрена ангажовањем младих и Мрежом омладинских амбасадора ОЕБС. "Уверена сам да смо изабрали прави пут када смо одлучили да ангажовање младих укључимо у приоритете ОЕБС," рекла је Нинчић.

Она је истакла да се безбедносне претње не манифестују само кроз насиље и варварске терористичке акте: "Претње имају различите корене о којима треба разговарати и које треба разумети ако желимо да предузмемо било какве делотворне мере у циљу заштите младих и наших заједница уопште."

Снежана Клашња, помоћник министра за омладину и спорт Србије, констатовала је: "Да бисмо створили једно мирније, безбедније и толерантније друштво као резултат нашег интензивног заједничког рада и напора да оснажимо младе и подстакнемо их да активно учествују у свим важним друштвеним процесима, морамо деловати одмах. Морамо интензивирати комуникацију са младима у најширем смислу и укључити их у решавање изазова у безбедносном сектору, с којима се суочавају на дневном нивоу."

Милена Стошић, специјална представница председавајућег за омладину и безбедност, изјавила је: "Млади су у овом смислу најосетљивији; стога је инклузија младих неопходна за стварање контра-наратива, као и успешних мера за борбу против радикализације." Ана-Катарина Денингер, специјална представница председавајућег за омладину и безбедност, закључила је да постоји велика потреба за уверљивим алтернативама екстремном насиљу.

Кампања ОЕБС Уједињени у борби против насилног екстремизма, #UnitedCVE представљена је на конференцији. Констатовано је да је тероризам злочин који се не може оправдати и да га не треба доводити у везу са било којом расом, етничким пореклом, националношћу или вером.


Фото:OSCE/Micky Kroell