gototopgototop
četvrtak, 25. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Godišnja pregledna bezbednosna konferencija u 2015. obezbeđuje platformu za debatu o aktuelnim bezbednosnim izazovima
+ larger fontnormal font- Smaller font
256015 roksanda_wienAktuelni bezbednosni izazovi na prostoru OEBS i kako ova Organizacija može da koristi svoje sveobuhvatne instrumente, kao i saradnju sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama za njihovo rešavanje, bili su u fokusu Godišnje pregledne konferencije o bezbednosti u 2015, koja je održana u Beču od 23-25. juna.

Učesnici su bili predstavnici na visokom nivo država učesnica OEBS, Partnera za saradnju i partnerskih organizacija.

Posebna pažnja posvećena je osiguranju bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS-a imajući u vidu aktuelnu krizu u i oko Ukrajine.

Konferencija je uključila i sesije o mehanizmima OEBS u okviru ciklusa sukoba i o ključnim transnacionalnim pretnjama, posebno terorizmu, sajber bezbednosnim izazovima, i različitim oblicima organizovanog kriminala, kao što su trgovina drogom, krijumčarenje i trgovina ljudima.

Jačanje kontrole naoružanja i mera za izgradnju poverenja i sigurnosti (CSBMs) kao vitalnih komponenti sveobuhvatnog i kooperativnog koncepta bezbednosti OEBS takođe je bilo deo agende.

Učesnici su razmenili mišljenja o tome kako da promovišu veze OEBS-a sa susednim regionima, posebno kroz aktivnu koordinaciju i saradnju sa Partnerima za saradnju Organizacije. Razgovori su se fokusirali i na ulogu OEBS-a u evropskoj bezbednosti i na promociju i punu primenu principa postavljenih Helsinškim završnim aktom iz 1975. godine.

Ambasador Roksanda Ninčić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ukazala je na značaj Godišnje pregledne konferencije o bezbednosti kao platforme za unapređenje dijaloga i za razmatranje hitnih bezbednosnih problema na otvoren i iskren način.

Obraćajući se učesnicima prvog dana konferencije, ona je rekla da je ovo trenutak "za jačanje kapaciteta Organizacije i razvoj sposobnosti OEBS da preventivno i postkonfliktno deluje u pogledu ranog upozoravanja, ranog delovanja, upravljanja krizom, rešavanja konflikta, omogućavanja dijaloga i posredovanja, kao i postkonfliktne sanacije i pomirenja."

Ninčić je takođe naglasila ulogu OEBS-a u reagovanju na krizu u i oko Ukrajine, podvlačeći da je ceo mehanizam OEBS-a mobilisan za rešavanje krize i za podržavanje ključnih koraka potrebnih za postizanje političkog rešenja.

Osvrćući se na reagoanje Organizacije od početnog razmeštanja Specijalne posmatračke misije OEBS-a (SPM) u Ukrajini u martu 2014. godine, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je rekao: "Pokazali smo da posedujemo fleksibilnost da spretno odgovorimo na brzi razvoj uslova na terenu, i da se brzo prilagodimo zahtevima novih političkih aranžmana i zadacima."

Zanijer je istakao značaj zajedničkog rada sa drugim međunarodnim organizacijama, naglašavajući posebno "pozitivnu i plodnu saradnju OEBS-a sa Ujedinjenim nacijama."


Foto:OSCE/Micky Kroell