gototopgototop
четвртак, 25. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Годишња прегледна безбедносна конференција у 2015. обезбеђује платформу за дебату о актуелним безбедносним изазовима
+ larger fontnormal font- Smaller font
256015 roksanda_wienАктуелни безбедносни изазови на простору ОЕБС и како ова Организација може да користи своје свеобухватне инструменте, као и сарадњу са другим међународним и регионалним организацијама за њихово решавање, били су у фокусу Годишње прегледне конференције о безбедности у 2015, која је одржана у Бечу од 23-25. јуна.

Учесници су били представници на високом ниво држава учесница ОЕБС, Партнера за сарадњу и партнерских организација.

Посебна пажња посвећена је осигурању безбедности и стабилности у региону ОЕБС-а имајући у виду актуелну кризу у и око Украјине.

Конференција је укључила и сесије о механизмима ОЕБС у оквиру циклуса сукоба и о кључним транснационалним претњама, посебно тероризму, сајбер безбедносним изазовима, и различитим облицима организованог криминала, као што су трговина дрогом, кријумчарење и трговина људима.

Јачање контроле наоружања и мера за изградњу поверења и сигурности (ЦСБМс) као виталних компоненти свеобухватног и кооперативног концепта безбедности ОЕБС такође је било део агенде.

Учесници су разменили мишљења о томе како да промовишу везе ОЕБС-а са суседним регионима, посебно кроз активну координацију и сарадњу са Партнерима за сарадњу Организације. Разговори су се фокусирали и на улогу ОЕБС-а у европској безбедности и на промоцију и пуну примену принципа постављених Хелсиншким завршним актом из 1975. године.

Амбасадор Роксанда Нинчић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије, указала је на значај Годишње прегледне конференције о безбедности као платформе за унапређење дијалога и за разматрање хитних безбедносних проблема на отворен и искрен начин.

Обраћајући се учесницима првог дана конференције, она је рекла да је ово тренутак "за јачање капацитета Организације и развој способности ОЕБС да превентивно и постконфликтно делује у погледу раног упозоравања, раног деловања, управљања кризом, решавања конфликта, омогућавања дијалога и посредовања, као и постконфликтне санације и помирења."

Нинчић је такође нагласила улогу ОЕБС-а у реаговању на кризу у и око Украјине, подвлачећи да је цео механизам ОЕБС-а мобилисан за решавање кризе и за подржавање кључних корака потребних за постизање политичког решења.

Осврћући се на реагоање Организације од почетног размештања Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а (СПМ) у Украјини у марту 2014. године, генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер је рекао: "Показали смо да поседујемо флексибилност да спретно одговоримо на брзи развој услова на терену, и да се брзо прилагодимо захтевима нових политичких аранжмана и задацима."

Занијер је истакао значај заједничког рада са другим међународним организацијама, наглашавајуćи посебно "позитивну и плодну сарадњу ОЕБС-а са Уједињеним нацијама."


Фото:OSCE/Micky Kroell