gototopgototop
petak, 24. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Crna Gora i Srbija: Saradnjom do članstva u EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
zajednicki odbor_srbije_i_cgU Podgorici je danas završen dvodnevni prvi sastanak Zajedničkog odbora između Crne Gore i Republike Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

Sastankom su predsedavale generalna direktorka za evropske poslove Snežana Radović i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković koje su pozdravile uspostavljanje ovog tela i ukazale na značaj saradnje između država Zapadnog Balkana za napredovanje u pregovaračkom procesu.

Sastanku su, ispred Republike Srbije, učestvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva privrede, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i predstavnici Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije i Kabineta šefa pregovaračkog tima.
Na prvom sastanku je razgovarano o dosadašnjoj i daljoj saradnji dve države u kontekstu pristupanja EU, a takođe su razmenjena mišljenja i iskustvo iz sprovođenja SSP-a, funkcionisanja strukture i usklađivanja s pravnom tekovinom EU. Članovi pregovaračkih grupa, s obe strane, su predstavili aktuelno stanje i razmenili iskustvo u pogledu vođenja pregovaračkog procesa u poglavljima 1-Sloboda kretanja robe i 27- Životna sredina.

Crnogorska strana je predstavila tok pregovaračkog procesa, s fokusom na ostvarene rezultate i dalje obaveze i planove. Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su predstavili strukturu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukazala na važnost tesne i kvalitetne saradnje sa Skupštinom Crne Gore, odnosno Odborom za evropske integracije, kao i sa civilnim društvom koje aktivno participira u procesu pregovora s EU što daje poseban kvalitet crnogorskom pregovaračkom modelu. Takođe, predstavljene su aktivnosti koje se odnose na proces usklađivanja s pravnom tekovinom EU, kao i sprovođenje Programa pristupanja Crne Gore EU.

Predstavnici Republike Srbije su ukazali na važnost održavanja dinamike pristupnog procesa, izazivši očekivanje da će do kraja ove godine biti otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije s EU. U tom pravcu su pružili presek dosadašnjeg toka pregovaračkog procesa u Srbiji i ukazali na modalitete uključivanja civilnog sektora u pregovarački proces kroz koncept Konventa koji omogućava puno uvažavanje preporuka civilnog društva tokom svih faza procesa. Podsetili su na značaj regionalne saradnje kao pokretača regionalnog razvoja i, u tom kontekstu ukazali na značaj planiranja i sprovođenja projekata od regionalnog interesa.
U sklopu razmatranja aktuelnog statusa pragovaračkog procesa u 1. poglavlju: Sloboda kretanja robe, crnogorska strana je predstavila aktivnosti na izradi ključnih dokumenata iz ove oblasti, kao što su Strategija za primenu pravne tekovine u oblasti slobode kretanja robe 2014 – 2018 i prateći Akcioni plan, kao i Nacrt strategije slobode kretanja robe.

U okviru dela sastanka posvećenog 27. pregovaračkom poglavlju Životna sredina i klimatske promene, crnogorska strana je predstavila tok izrade Sveobuhvatne strategije i akcionog plana za potpuno usklađivanje i primenu pravne tekovine EU i ukazala na značajnu zakonodavnu aktivnost u ovoj oblasti.

Zajednički je ocenjeno da je sastanak bio dobra prilika za sumiranje dosadašnjih postignuća kroz razmenu informacija i iskustva i razmatranje predstojećih izazova i obaveza iz procesa. U tom kontekstu su razmenjena mišljenja o zajedničkim potrebama iz pregovaračkog procesa i razmotrene mogućnosti za njeno intenziviranje u konkretnim poglavljima i oblastima pravne tekovine.

Imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora prva država koja pregovore vodi po novom pristupu i koja je najviše odmakla u približavanju članstvu u EU, ponovljena je spremnost crnogorskih institucija da svoje akumulirano znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa stave na raspolaganje kolegama iz Srbije i drugih država regiona.