gototopgototop
петак, 24. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Црна Гора и Србија: Сарадњом до чланства у ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
zajednicki odbor_srbije_i_cgУ Подгорици је данас завршен дводневни први састанак Заједничког одбора између Црне Горе и Републике Србије у контексту приступања Европској унији.

Састанком су председавале генерална директорка за европске послове Снежана Радовић и вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић које су поздравиле успостављање овог тела и указале на значај сарадње између држава Западног Балкана за напредовање у преговарачком процесу.

Састанку су, испред Републике Србије, учествовали представници Канцеларије за европске интеграције, Министарства спољних послова, Министарства привреде, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и представници Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције и Кабинета шефа преговарачког тима.
На првом састанку је разговарано о досадашњој и даљој сарадњи две државе у контексту приступања ЕУ, а такође су размењена мишљења и искуство из спровођења ССП-а, функционисања структуре и усклађивања с правном тековином ЕУ. Чланови преговарачких група, с обе стране, су представили актуелно стање и разменили искуство у погледу вођења преговарачког процеса у поглављима 1-Слобода кретања робе и 27- Животна средина.

Црногорска страна је представила ток преговарачког процеса, с фокусом на остварене резултате и даље обавезе и планове. Представници Министарства вањских послова и европских интеграција су представили структуру за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и указала на важност тесне и квалитетне сарадње са Скупштином Црне Горе, односно Одбором за европске интеграције, као и са цивилним друштвом које активно партиципира у процесу преговора с ЕУ што даје посебан квалитет црногорском преговарачком моделу. Такође, представљене су активности које се односе на процес усклађивања с правном тековином ЕУ, као и спровођење Програма приступања Црне Горе ЕУ.

Представници Републике Србије су указали на важност одржавања динамике приступног процеса, изазивши очекивање да ће до краја ове године бити отворена прва поглавља у преговорима Србије с ЕУ. У том правцу су пружили пресек досадашњег тока преговарачког процеса у Србији и указали на модалитете укључивања цивилног сектора у преговарачки процес кроз концепт Конвента који омогућава пуно уважавање препорука цивилног друштва током свих фаза процеса. Подсетили су на значај регионалне сарадње као покретача регионалног развоја и, у том контексту указали на значај планирања и спровођења пројеката од регионалног интереса.
У склопу разматрања актуелног статуса праговарачког процеса у 1. поглављу: Слобода кретања робе, црногорска страна је представила активности на изради кључних докумената из ове области, као што су Стратегија за примену правне тековине у области слободе кретања робе 2014 – 2018 и пратећи Акциони план, као и Нацрт стратегије слободе кретања робе.

У оквиру дела састанка посвећеног 27. преговарачком поглављу Животна средина и климатске промене, црногорска страна је представила ток израде Свеобухватне стратегије и акционог плана за потпуно усклађивање и примену правне тековине ЕУ и указала на значајну законодавну активност у овој области.

Заједнички је оцењено да је састанак био добра прилика за сумирање досадашњих постигнућа кроз размену информација и искуства и разматрање предстојећих изазова и обавеза из процеса. У том контексту су размењена мишљења о заједничким потребама из преговарачког процеса и размотрене могућности за њено интензивирање у конкретним поглављима и областима правне тековине.

Имајући у виду чињеницу да је Црна Гора прва држава која преговоре води по новом приступу и која је највише одмакла у приближавању чланству у ЕУ, поновљена је спремност црногорских институција да своје акумулирано знање и искуство из преговарачког процеса ставе на располагање колегама из Србије и других држава региона.