gototopgototop
petak, 17. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Proširenje i dalje visoko na agendi tokom luksemburškog predsedavanja Savetu EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
marija jovicevic_-_luksemburgVršilac dužnosti pomoćnika ministra za EU dr Marina Jovićević učestvovala je 16. i 17. jula na neformalnom sastanku generalnih direktora za EU u MIP-ovima država članica i država kandidata za članstvo u EU, koji je, u okviru luksemburškog predsedavanja Evropskom unijom, održan u Luksemburgu.

Sastanak je bio posvećen predstavljanju prioriteta luksemburškog predsedavanja Savetu EU u drugoj polovini 2015. godine, a potom je usledila razmena mišljenja o izazovima sa kojima će se EU suočiti u narednih šest meseci. Luksemburg je kao prioritete izdvojio: podsticanje rasta investicija i zapošljavanje, produbljivanje socijalne dimenzije EU, upravljanje migracijama, digitalizaciju jedinstvenog tržišta, promociju konkurentnosti, održiv razvoj i jačanje uloge EU na globalnoj sceni. Predsedavajući je, takođe, izdvojio nastavak rada na politici proširenja kao jedan od zadataka kome će biti posvećeni do kraja godine, što je podržala većina prisutnih predstavnika država članica EU.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za EU zahvalila se prethodnom predsedavajućem Letoniji na zalaganjima da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena kao i aktuelnom predsedavajućem, Luksemburgu, koji je proširenje postavio visoko na svoju agendu. Preneto je naše očekivanje da će do kraja ove godine biti doneta odluka i otvorena prva pregovaračka poglavlja, jer Srbija posvećeno radi kako bi se stvorili uslovi da pregovaračka poglavlja 23, 24 i 35, koja su izdvojena kao najvažnija, budu spremna za otvaranje tokom luskemburškog predsedavanja. Posvećena je i pažnja pitanju migracija, kao i regionalnoj stabilnosti, gde Srbija ima važnu ulogu.