gototopgototop
петак, 17. јул 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Проширење и даље високо на агенди током луксембуршког председавања Савету ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
marija jovicevic_-_luksemburgВршилац дужности помоћника министра за ЕУ др Марина Јовићевић учествовала је 16. и 17. јула на неформалном састанку генералних директора за ЕУ у МИП-овима држава чланица и држава кандидата за чланство у ЕУ, који је, у оквиру луксембуршког председавања Европском унијом, одржан у Луксембургу.

Састанак је био посвећен представљању приоритета луксембуршког председавања Савету ЕУ у другој половини 2015. године, а потом је уследила размена мишљења о изазовима са којима ће се ЕУ суочити у наредних шест месеци. Луксембург је као приоритете издвојио: подстицање раста инвестиција и запошљавање, продубљивање социјалне димензије ЕУ, управљање миграцијама, дигитализацију јединственог тржишта, промоцију конкурентности, одржив развој и јачање улоге ЕУ на глобалној сцени. Председавајући је, такође, издвојио наставак рада на политици проширења као један од задатака коме ће бити посвећени до краја године, што је подржала већина присутних представника држава чланица ЕУ.

Вршилац дужности помоћника министра за ЕУ захвалила се претходном председавајућем Летонији на залагањима да прва преговарачка поглавља буду отворена као и актуелном председавајућем, Луксембургу, који је проширење поставио високо на своју агенду. Пренето је наше очекивање да ће до краја ове године бити донета одлука и отворена прва преговарачка поглавља, јер Србија посвећено ради како би се створили услови да преговарачка поглавља 23, 24 и 35, која су издвојена као најважнија, буду спремна за отварање током лускембуршког председавања. Посвећена је и пажња питању миграција, као и регионалној стабилности, где Србија има важну улогу.