gototopgototop
petak, 22. maj 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor ministra Dačića na Sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Tirani
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic tirana1Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) koji se održava u Tirani: 

„Gospodine Predsedavajući,
Dame i gospodo,
Drage kolege,

Dozvolite mi da se, na početku, zahvalim našim domaćinima na organizaciji ovog važnog sastanka, kao i na uloženom trudu i svemu što su učinili tokom prethodnih godinu dana koliko je trajalo albansko predsedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.
Veliko mi je zadovoljstvo što sam u mogućnosti da prisustvujem današnjem sastanku i da sa kolegama razmenim mišljenja o najnovijim zbivanjima u jugoistočnoj Evropi, sa fokusom na regionalnu saradnju kao osnov procesa evro integracija.
Dame i gospodo,
Glavni spoljnopolitički cilj Republike Srbije ostaje nepromenjen, a to je, kao i do sada, članstvo u EU. Na putu ka ostvarenju ovog cilja, Srbija je demonstrirala svoju doslednost, kako kroz ostvarivanje ambiciozne reformske agende, tako i kroz konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom. Ovom prilikom bih želeo da vas podsetim da je Republika Srbija završila proces skrininga sa najvišim ocenama, tako da, godinu i po dana nakon otvaranja pregovora o pristupanju, smatram da je došlo vreme da pređemo na novu, zahtevniju fazu u odnosu sa EU i da otvorimo prva pregovaračka poglavlja. Vlada Srbije je u prethodnih godinu dana uspela da stabilizuje javne finansije, smanji fiskalni deficit, donese niz reformskih zakona u gotovo svim oblastima, a mere fiskalne konsolidacije stvorile su osnove za završetak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i potpisivanje aranžmana iz predostrožnosti. Ovim je dat dodatni kredibilitet naporima koje Vlada ulaže, što je posebno važan signal svim potencijalnim investitorima.
Siguran sam i da su svi prisutni svesni da su sastanci koji su u prethodnom periodu održani u Beogradu i Prištini, u formatu „Zapadnobalkanske šestorke", doprineli daljem jačanju stabilnosti regiona i potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko sredstvo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU. Takođe, od velikog značaja je bio i sastanak na najvišem nivou u Briselu, 21. aprila, a u nastojanju da ovom procesu da puni doprinos, Srbija je prva u regionu pripremila i predstavila Single project pipeline i formirala Nacionalni investicioni komitet. Iskustva stečena u uspostavljanju ovih struktura spremni smo da podelimo sa ostalim učesnicima Zapadnobalkanske šestorke u bilo kom trenutku. Sa partnerima u okviru Zapadnobalkanskog formata razgovarali smo o brojnim infrastrukturnim projektima kao što su izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač, na Ruti 7, Koridoru XI i delu Rute 4 koji se kroz Srbiju proteže od granice sa Rumunijom do granice sa Crnom Gorom, tj. o autoputu Beograd-Južni Jadran. Izdvojili smo i potrebu rekonstrukcije železničkih pravaca, pri čemu je naš prioritet svakako pruga Beograd-Vrbnica-Podgorica-Drač-Vlora.
Posebno bih želeo da istaknem i značaj prošlogodišnje posete albanskog predsednika Vlade Edija Rame Beogradu, za koju čvrsto verujem da je imala veliki uticaj ne samo na naše bilateralne odnose, već i na ceo region jugoistočne Evrope. Već naredne nedelje trebalo bi da usledi uzvratna poseta srpskog predsednika Vlade Aleksandra Vučića, što predstavlja samo još jedan dokaz uzlazne linije u međusobnim odnosima i opredeljenosti Srbije za dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.
U narednom periodu Srbija će, kao i do sada, u potpunosti biti posvećena evro-integracionim procesima, kao najboljem putu za ostvarivanje bezbednosti, prosperiteta i trajnog mira našeg regiona. Upravo Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova PSuJIE održan u februaru ovde u Tirani i Zajednička izjava o terorizmu koja je tada usvojena, pokazali su da u regionu postoji svest o potrebi jačanja saradnje na polju borbe protiv terorizma i suzbijanja fenomena stranih plaćenika.
Dame i gospodo,
Politika proširenja svakako predstavlja jedan od najznačajnijih instrumenata EU, i to ne samo za obezbeđivanje stabilnosti regiona i njegov dalji ekonomski prosperitet, već i za obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti čitave EU. Upravo zbog toga od posebnog značaja je zajedničko angažovanje učesnica PSuJIE, u svetlu pozicioniranja prema institucijama EU, radi formiranja pozitivnog imidza regiona u celini kao i održavanja pitanja od interesa za region u fokusu EU. U tom kontekstu, veoma je važna uloga država koje su članice EU, jer one mogu dati značajan doprinos procesu približavanja i priključenja čitavog regiona EU.
Sigurno ćemo se svi složiti da PSuJIE konstantno potvrđuje svoju političku relevantnost za dalji razvoj regiona, kao i važnost za promovisanje i unapređenje demokratskih vrednosti, integracionih procesa i dobrosusedskih odnosa u regionu. Radi daljeg unapređenja i očuvanja značaja ove inicijative, neophodno ju je prilagođavati političkim kretanjima, izazovima i prilikama kako u regionu, tako i u Evropi i svetu. Upravo zbog toga smo zajedničkom odlukom i formirali Ad-hoc radnu grupu koja bi pripremila konkretne predloge za unapređenje rada PSuJIE i danas možemo slobodno reći da je to bio korak u dobrom pravcu koji je doprineo daljem razvoju međusobnog poverenja i poboljšanju rada PSuJIE.
Takođe, Republika Srbija veoma ceni ulogu Regionalnog saveta za saradnju, kao produžene ruke PSuJIE, u promovisanju interesa i prioriteta, kao i sprovođenju projektno-orijentisane saradnje u oblastima od zajedničkog, regionalnog interesa. Prema našem mišljenju, regionalna saradnja, orijentisana ka konkretnim projektima, predstavlja najbolji put za ostvarivanje naših ekonomskih i političkih prioriteta.
Dame i gospodo,
Iskoristio bih ovu priliku i da poželim Bugarskoj puno uspeha povodom preuzimanja mesta predsedavajućeg PSuJIE.
Dopustite mi i da na kraju istaknem da je Srbija otvorena za saradnju sa novim predsedavajućim PSuJIE, a posebno imajući u vidu da u ovom važnom periodu ima čast da predsedava OEBS-u. Takođe, spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći i da podelimo iskustva koja smo stekli tokom našeg predsedavanja PSuJIE 2012. godine.
Hvala."