gototopgototop
četvrtak, 16. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Hagu razgovarao sa šefovima diplomatija Holandije, Bangladeša, Ukrajine, Južne Koreje i Australije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-mip holandijePredsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas na Globalnoj konferenciji o sajber prostoru koja se održava u Hagu.

„Tema sajber bezbednosti je svakako veoma aktuelna u svetu i procenjuje se da je to jedna od najvećih opasnosti modernog sveta. A i pored pogodnosti koje informaciono-komunikacione tehnologije pružaju, pre svega za razmenu informacija i ideja i razvoj ekonomije, postoji jedna velika opasnost što se tiče bezbednosti, bilo da je reč o kriminalu, o terorizmu ili narušavanju privatnosti ljudi. U tom smislu je važno napraviti sisteme za sprečavanje opasnosti sa kojima je svaka moderna zemlja danas suočena. Zato su ovakve konferencije veoma korisne. Ja kao predsedavajući OEBS-u imam i taj zadatak da pripremimo taj drugi set mera za izgrađivanje međunarodnog poverenja, pošto je OEBS jedina organizacija koja ima saglasnost svih zemalja članica oko toga koje mere treba preduzimati. Mi se spremamo za ministarski sastanak u Beogradu i spremamo taj drugi paket mera koji će biti usvojen u decembru", istakao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije je danas imao i brojne bilateralne sastanke, sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova Holandije, Bangladeša, Ukrajine, Australije i Južne Koreje.

„Sa domaćinom, ministrom spoljnih poslova Holandije razgovarao sam o našim bilateralnim odnosima, o njegovoj poseti Srbiji i podršci našim evrointegracijama. Holandija sa Srbijom ima jako uspešnu saradnju u oblasti poljoprivrede i mi mislimo da ta spoljnotrgovinska razmena, koja iznosi oko 380 miliona evra, može da bude povećana u budućnosti.

Sa ministrom spoljnih poslova Bangladeša razgovarao sam namenski u želji da se obnove naši dobri tradicionalni odnosi koji datiraju još iz vremena Tita. Već više od 20 godina nije bilo naše međusobne saradnje. Bangladeš je prijateljska zemlja koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i iskoristio sam priliku i pozvao ministra da dođe u posetu Srbiji", izjavio je ministar.

Šef srpske diplomatije razgovarao je danas i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom. „Imajući u vidu da je tema Ukrajine na žalost jedna od glavnih tema sa kojom se suočavamo kao predsedavajući OEBS-u, oni visoko cene doprinos koji Srbija, kao predsedavajuća, pruža. Dogovorili smo se da u junu posetim Ukrajinu, a veoma se pozitivno ocenjuje i razvoj naših bilateralnih odnosa, razgovor premijera Vučića sa ukrajinskim predsednikom Porošenkom. Mi ćemo nastaviti da vodimo računa da na veoma izbalansiran način predsedavamo OEBS-u", izjavio je danas u Hagu ministar.

Šef srpske doplomatije susreo se i sa ministrima spoljnih poslova Južne Koreje i Australije sa kojima je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje. Ministar Dačić rekao je da očekuje da ministrarska spoljnih poslova Australije dođe u na ministarski savet u Beograd.