gototopgototop
четвртак, 16. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у Хагу разговарао са шефовима дипломатија Холандије, Бангладеша, Украјине, Јужне Кореје и Аустралије
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-mip holandijeПредседавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас на Глобалној конференцији о сајбер простору која се одржава у Хагу.

„Тема сајбер безбедности је свакако веома актуелна у свету и процењује се да је то једна од највећих опасности модерног света. А и поред погодности које информационо-комуникационе технологије пружају, пре свега за размену информација и идеја и развој економије, постоји једна велика опасност што се тиче безбедности, било да је реч о криминалу, о тероризму или нарушавању приватности људи. У том смислу је важно направити системе за спречавање опасности са којима је свака модерна земља данас суочена. Зато су овакве конференције веома корисне. Ја као председавајући ОЕБС-у имам и тај задатак да припремимо тај други сет мера за изграђивање међународног поверења, пошто је ОЕБС једина организација која има сагласност свих земаља чланица око тога које мере треба предузимати. Ми се спремамо за министарски састанак у Београду и спремамо тај други пакет мера који ће бити усвојен у децембру", истакао је министар Дачић.

Шеф српске дипломатије је данас имао и бројне билатералне састанке, са својим колегама, министрима спољних послова Холандије, Бангладеша, Украјине, Аустралије и Јужне Кореје.

„Са домаћином, министром спољних послова Холандије разговарао сам о нашим билатералним односима, о његовој посети Србији и подршци нашим евроинтеграцијама. Холандија са Србијом има јако успешну сарадњу у области пољопривреде и ми мислимо да та спољнотрговинска размена, која износи око 380 милиона евра, може да буде повећана у будућности.

Са министром спољних послова Бангладеша разговарао сам наменски у жељи да се обнове наши добри традиционални односи који датирају још из времена Тита. Већ више од 20 година није било наше међусобне сарадње. Бангладеш је пријатељска земља која није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и искористио сам прилику и позвао министра да дође у посету Србији", изјавио је министар.

Шеф српске дипломатије разговарао је данас и са министром спољних послова Украјине Павлом Климкином. „Имајући у виду да је тема Украјине на жалост једна од главних тема са којом се суочавамо као председавајући ОЕБС-у, они високо цене допринос који Србија, као председавајућа, пружа. Договорили смо се да у јуну посетим Украјину, а веома се позитивно оцењује и развој наших билатералних односа, разговор премијера Вучића са украјинским председником Порошенком. Ми ћемо наставити да водимо рачуна да на веома избалансиран начин председавамо ОЕБС-у", изјавио је данас у Хагу министар.

Шеф српске допломатије сусрео се и са министрима спољних послова Јужне Кореје и Аустралије са којима је разговарао о унапређењу билатералне сарадње. Министар Дачић рекао је да очекује да министрарска спољних послова Аустралије дође у на министарски савет у Београд.