gototopgototop
sreda, 08. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministarstvo spoljnih poslova RS pozdravlja sporazum iz Lozane o iranskom nuklearnom programu
+ larger fontnormal font- Smaller font
zgrada msp-aMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije pozdravlja postizanje Okvirnog dogovora o iranskom nuklearnom programu, koji su učesnici pregovora u formatu P5+1 i Iran uz učešće EU, dogovorili u Lozani 02. aprila 2015.godine.

Ovaj dogovor o ključnim parametrima iranskog nuklearnog programa, na čijim osnovama treba da se ispregovara sveobuhvatni Sporazum o iranskom nuklearnom programu, je rezultat iskazane konstruktivnosti, posvećenosti, istrajnosti i, pre svega, izražene političke volje i spremnosti svih učesnika pregovora da se ovaj sporazum postigne.

Verujemo da dogovor iz Lozane osnažava, izglede za ostvarivanje konačnog cilja, odnosno dolaženje do sveobuhvatnog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Sve to zajedno treba da otvori put za ukidanje sankcija Iranu uvedenih u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, kao i odlukama EU i SAD.

Sporazum iz Lozane ujedno potvrđuje da je i o najsloženijim pitanjima moguć dogovor, onda kada za to postoji snažan interes i namera da se rešenje iznađe za pregovaračkim stolom.