gototopgototop
среда, 08. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министарство спољних послова РС поздравља споразум из Лозане о иранском нуклеарном програму
+ larger fontnormal font- Smaller font
zgrada msp-aМинистарство спољних послова Републике Србије поздравља постизање Оквирног договора о иранском нуклеарном програму, који су учесници преговора у формату П5+1 и Иран уз учешће ЕУ, договорили у Лозани 02. априла 2015.године.

Овај договор о кључним параметрима иранског нуклеарног програма, на чијим основама треба да се испреговара свеобухватни Споразум о иранском нуклеарном програму, је резултат исказане конструктивности, посвећености, истрајности и, пре свега, изражене политичке воље и спремности свих учесника преговора да се овај споразум постигне.

Верујемо да договор из Лозане оснажава, изгледе за остваривање коначног циља, односно долажење до свеобухватног Споразума о иранском нуклеарном програму. Све то заједно треба да отвори пут за укидање санкција Ирану уведених у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности УН, као и одлукама ЕУ и САД.

Споразум из Лозане уједно потврђује да је и о најсложенијим питањима могућ договор, онда када за то постоји снажан интерес и намера да се решење изнађе за преговарачким столом.