gototopgototop
ponedeljak, 02. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa ambasadorima Azijsko-pacifičkog regiona u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0017Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa šefovima diplomatskih misija Azijsko-pacifičkog regiona u Republici Srbiji.

U razgovoru sa ambasadorima Australije, Indije, Indonezije, Japana, Kine, Republike Koreje, Mjanmara i otpravnicima poslova ambasada Malezije i Pakistana, ministar Dačić je ukazao na značaj koji Srbija pridaje saradnji sa ovim državama koje pripadaju jednom od najdinamičnijih regiona u svetu. Posebno je naglašena želja Srbije i njeno trajno opredeljenje za nastavak i dalje jačanje saradnje sa zemljama za koje nas vezuje tradicionalno, dugogodišnje prijateljstvo.

Ministar Dačić je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, kao i sa našim prioritetima tokom predsedavanja OEBS-u. Posebno se osvrnuo na najaktuelnija međunarodna pitanja i na teme koje se odnose na Azijsko-pacifički region i na region Zapadnog Balkana.

Ukazujući na značaj Srbije kao centralne i ključne zemlje regiona Zapadnog Balkana, ministar Dačić založio se za intenziviranje političkog dijaloga i unapređenje ekonomske saradnje sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona. Tokom protekle godine, obim trgovinske razmene sa devet država regiona iznosio je 2,2 milijarde dolara. Ministar Dačić se založio za veće prisustvo kompanija i investitora iz ovih zemalja, ukazujući na brojne pogodnosti i povoljan poslovni ambijent u Srbiji.

Zahvaljujući se na inicijativi za susret i na razgovoru sa ministrom Dačićem, prisutni ambasadori su istakli zainteresovanost za jačanje i unapređenje saradnje sa Srbijom, u čemu će njihove ambasade dati svoj puni doprinos.

Susret sa ambasadorima Azijsko-pacifičkog regiona šef srpske diplomatije iskoristio je i kao priliku da ponovo zahvali na podršci i donacijama povodom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Srbiji, kao i na razvojnoj pomoći koju nam kontinuirano šalju.