gototopgototop
понедељак, 02. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министра Дачића са амбасадорима Азијско-пацифичког региона у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0017Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са шефовима дипломатских мисија Азијско-пацифичког региона у Републици Србији.

У разговору са амбасадорима Аустралије, Индије, Индонезије, Јапана, Кине, Републике Кореје, Мјанмара и отправницима послова амбасада Малезије и Пакистана, министар Дачић је указао на значај који Србија придаје сарадњи са овим државама које припадају једном од најдинамичнијих региона у свету. Посебно је наглашена жеља Србије и њено трајно опредељење за наставак и даље јачање сарадње са земљама за које нас везује традиционално, дугогодишње пријатељство.

Министар Дачић је високе дипломатске представнике упознао са спољнополитичким приоритетима Србије, процесом приступања ЕУ, као и са нашим приоритетима током председавања ОЕБС-у. Посебно се осврнуо на најактуелнија међународна питања и на теме које се односе на Азијско-пацифички регион и на регион Западног Балкана.

Указујући на значај Србије као централне и кључне земље региона Западног Балкана, министар Дачић заложио се за интензивирање политичког дијалога и унапређење економске сарадње са земљама Азијско-пацифичког региона. Током протекле године, обим трговинске размене са девет држава региона износио је 2,2 милијарде долара. Министар Дачић се заложио за веће присуство компанија и инвеститора из ових земаља, указујући на бројне погодности и повољан пословни амбијент у Србији.

Захваљујући се на иницијативи за сусрет и на разговору са министром Дачићем, присутни амбасадори су истакли заинтересованост за јачање и унапређење сарадње са Србијом, у чему ће њихове амбасаде дати свој пуни допринос.

Сусрет са амбасадорима Азијско-пацифичког региона шеф српске дипломатије искористио је и као прилику да поново захвали на подршци и донацијама поводом прошлогодишњих катастрофалних поплава у Србији, као и на развојној помоћи коју нам континуирано шаљу.