gototopgototop
utorak, 24. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Njujork: Ministar Dačić razgovarao sa šefovima diplomatija Kine, Malezije, Venecuele i Nigerije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-JiPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prvog dana boravka u Sjedinjenim Američkim Državama imao je niz bilateralnih sastanaka s ministrima spoljnih poslova.

Ministar Dačić razgovarao je juče sa Vang Jiem, ministrom spoljnih poslova Kine, koja je ovog meseca predsedavajuća Savetu bezbednosti UN. Uz podsećanje na samit održan u Beogradu, u decembru prošle godine, ministri su razgovrali i o bilateralnim odnosima. Sa kineskim ministrom spoljnih poslova razgovarao je o susretu kineskog i grčkog premijera. Kineski ministar informisao je šefa srpske diplomatije o infrastrukturnim projektima, s akcentom na izgradnju pruge koja bi povezivala Mađarsku, Srbiju i Grčku.

„Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji koja je definisana na sastanku naših premijera u Beogradu prošle godine, a šef kineske diplomatije pozvao me je da posetim Kinu ove godine", rekao je ministar Dačić."

Ministar Dačić razgovarao je i sa ministrima spoljnih poslova zemalja koje su sada članice SB UN. Tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nigerije Aminuom Valijem, istaknuto je da nas sa tom zemljom vezuje tradicionalno prijateljstvo, kao i važnost stava Nigerije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Šef srpske diplomatije sreo se juče i sa ministarkom spoljnih poslova Venecuele Delsi Rodriges, čija je pozicija kao članice SB UN veoma važna za našu zemlju.

„Razgovarao sam sa i Anifahom Amanom, ministrom spoljnih poslova Malezije, koja je priznala JPNK, zbog čega je došlo do zastoja u bilateralnim odnosima, ali imajući u vidu njeno ovogodišnje predsedavanje ASEAN-om, što je za nas značajno jer želimo da razvijamo ekonomske veze sa azijskim zemljama, dogovorili smo se da počnemo da razvijamo odnose kao što su bili pre njihovog priznanja JPNK."

U svojstvu predsedavajućeg OEBS-u ministar Dačić razgovarao je sa generalnim sekretarom Ujeninjenih nacija Ban Ki-munom, šefovima ruske i ukrajinske diplomatije Lavrovom i Klimkinom.

Tokom posete Americi ministar Dačić će u Kongresu, u Helsinškom odboru, govoriti o srpskim prioritetima tokom predsedavanja OEBS-u, dok će u četvrtak razgovarati sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.