gototopgototop
уторак, 24. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Њујорк: Министар Дачић разговарао са шефовима дипломатија Кине, Малезије, Венецуеле и Нигерије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-JiПрви потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић првог дана боравка у Сједињеним Америчким Државама имао је низ билатералних састанака с министрима спољних послова.

Министар Дачић разговарао је јуче са Ванг Јием, министром спољних послова Кине, која је овог месеца председавајућа Савету безбедности УН. Уз подсећање на самит одржан у Београду, у децембру прошле године, министри су разговрали и о билатералним односима. Са кинеским министром спољних послова разговарао је о сусрету кинеског и грчког премијера. Кинески министар информисао је шефа српске дипломатије о инфраструктурним пројектима, с акцентом на изградњу пруге која би повезивала Мађарску, Србију и Грчку.

„Разговарали смо о економској сарадњи која је дефинисана на састанку наших премијера у Београду прошле године, а шеф кинеске дипломатије позвао ме је да посетим Кину ове године", рекао је министар Дачић."

Министар Дачић разговарао је и са министрима спољних послова земаља које су сада чланице СБ УН. Током разговора са министром спољних послова Нигерије Аминуом Валијем, истакнуто је да нас са том земљом везује традиционално пријатељство, као и важност става Нигерије о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Шеф српске дипломатије срео се јуче и са министарком спољних послова Венецуеле Делси Родригес, чија је позиција као чланице СБ УН веома важна за нашу земљу.

„Разговарао сам са и Анифахом Аманом, министром спољних послова Малезије, која је признала ЈПНК, због чега је дошло до застоја у билатералним односима, али имајући у виду њено овогодишње председавање АСЕАН-ом, што је за нас значајно јер желимо да развијамо економске везе са азијским земљама, договорили смо се да почнемо да развијамо односе као што су били пре њиховог признања ЈПНК."

У својству председавајућег ОЕБС-у министар Дачић разговарао је са генералним секретаром Ујенињених нација Бан Ки-муном, шефовима руске и украјинске дипломатије Лавровом и Климкином.

Током посете Америци министар Дачић ће у Конгресу, у Хелсиншком одбору, говорити о српским приоритетима током председавања ОЕБС-у, док ће у четвртак разговарати са државним секретаром САД Џоном Керијем.