gototopgototop
sreda, 04. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Dačić pozvao na obustavu vojnih aktivnosti u istočnoj Ukrajini
+ larger fontnormal font- Smaller font
 _20140506_1779424525Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je, povodom nastavka teških oružanih sukoba oko Debalceva i pogoršanja humanitarne situacije u tom regionu istočne Ukrajine, poziv svim akterima da se suzdrže od nasilja.

Dačić, koji je predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvao je, takođe, sukobljene strane da odmah obustave sve vojne aktivnosti.

On je izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života i, iz humanitarnih razloga, uputio poziv stranama uključenim u sukob u i oko oblasti Debalcevo na lokalno, trodnevno primirje, koje treba odmah da stupi na snagu, a koje bi podržala specijalna posmatračka misija OEBS-a.

Prema njegovoj oceni, to bi omogućilo hitnu evakuaciju civilnog stanovništva iz zone sukoba.

Dačić je uputio mobu specijalnom izaslaniku predsedavajućeg OEBS-u u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadoru Hajdi Taljavini da ovaj predlog iznese unutar ovog tela.

Primirje bi trebalo da bude iskorišćeno i za neposredan nastavak konsultacija sa ciljem obezbeđivanja održivog prekida vatre i potpunu implementaciju protokola i memoranduma iz Minska, istakao je on, uz napomenu da ova dva dokumenta ostaju osnova za miroljubivo rešenje krize.

Dačić je istovremeno podsetio na to da je Trilateralna kontakt grupa izrazila spremnost da se angažuje u takvim konsultacijama, navodi se u saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).