gototopgototop
среда, 04. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Дачић позвао на обуставу војних активности у источној Украјини
+ larger fontnormal font- Smaller font
 _20140506_1779424525Председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је, поводом наставка тешких оружаних сукоба око Дебалцева и погоршања хуманитарне ситуације у том региону источне Украјине, позив свим актерима да се суздрже од насиља.

Дачић, који је председавајући Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) позвао је, такође, сукобљене стране да одмах обуставе све војне активности.

Он је изразио жаљење због губитка људских живота и, из хуманитарних разлога, упутио позив странама укљученим у сукоб у и око области Дебалцево на локално, тродневно примирје, које треба одмах да ступи на снагу, а које би подржала специјална посматрачка мисија ОЕБС-а.

Према његовој оцени, то би омогућило хитну евакуацију цивилног становништва из зоне сукоба.

Дачић је упутио мобу специјалном изасланику председавајућег ОЕБС-у у Трилатералној контакт групи амбасадору Хајди Таљавини да овај предлог изнесе унутар овог тела.

Примирје би требало да буде искоришћено и за непосредан наставак консултација са циљем обезбеђивања одрживог прекида ватре и потпуну имплементацију протокола и меморандума из Минска, истакао је он, уз напомену да ова два документа остају основа за мирољубиво решење кризе.

Дачић је истовремено подсетио на то да је Трилатерална контакт група изразила спремност да се ангажује у таквим консултацијама, наводи се у саопштењу Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).