gototopgototop
utorak, 27. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Adis Abebi sa zvaničnicima Indije, Južnoafričke Republike i Kenije o unapređenju ekonomskih odnosa
+ larger fontnormal font- Smaller font
au - zmip indijaPrvi potrpedsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom drugog dana zasedanja Izvršnog saveta Afričke unije, održao je više bilateralnih sastanaka.
Ministar Dačić sastao se sa zamenikom ministra inostranih poslova Indije Navtedzom Sarnom. Sagovornici su se složili da bi dobre političke odnose dve zemlje trebalo unaprediti i jačanjem ekonomske saradnje. U tom cilju, zamenik ministra inostranih poslova Indije pozvao je srpsku delegaciju privrednika na poslovni forum koji će biti organizovan u avgustu u Indiji. U razgovoru dvojice zvaničnika izražena je spremnost za unapređenje saradnje i na kulturnom i turističkom planu. Ministar Dačić zahvalio je na principijelnom stavu Indije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Šef srpske diplomatije razgovarao je sa ministarkom inostranih poslova Južnoafričke Republike Emili Nkoana-Masabane na marginama Izvršnog saveta Afričke Unije. Južnoafrička ministarka istakla je da je Srbija u teškim vremenima bila i ostala istinski prijatelj afričkih zemalja. Ministri su se saglasili da ekonomske veze ne odražavaju političke odnose dve zemlje i založili se za unapređenje ekonomske saradnje. Ministarka je ponovila principijelan stav svoje zemlje kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

U Adis Abebi ministar Dačić razgovarao je i sa ministarkom inostranih poslova Kenije Aminom Mohamed. U razgovoru je iskazano interesovanje za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje, posebno u domenu ekonomije i vojne saradnje. Izražena je zahvalnost na konzistentnoj poziciji u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Kenijska ministarka pozvala je ministra Dačića u posetu Keniji.