gototopgototop
уторак, 27. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у Адис Абеби са званичницима Индије, Јужноафричке Републике и Кеније о унапређењу економских односа
+ larger fontnormal font- Smaller font
au - zmip indijaПрви потрпедседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, током другог дана заседања Извршног савета Афричке уније, одржао је више билатералних састанака.
Министар Дачић састао се са замеником министра иностраних послова Индије Навтеџом Сарном. Саговорници су се сложили да би добре политичке односе две земље требало унапредити и јачањем економске сарадње. У том циљу, заменик министра иностраних послова Индије позвао је српску делегацију привредника на пословни форум који ће бити организован у августу у Индији. У разговору двојице званичника изражена је спремност за унапређење сарадње и на културном и туристичком плану. Министар Дачић захвалио је на принципијелном ставу Индије када је у питању Косово и Метохија.

Шеф српске дипломатије разговарао је са министарком иностраних послова Јужноафричке Републике Емили Нкоана-Масабане на маргинама Извршног савета Афричке Уније. Јужноафричка министарка истакла је да је Србија у тешким временима била и остала истински пријатељ афричких земаља. Министри су се сагласили да економске везе не одражавају политичке односе две земље и заложили се за унапређење економске сарадње. Министарка је поновила принципијелан став своје земље када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

У Адис Абеби министар Дачић разговарао је и са министарком иностраних послова Кеније Амином Мохамед. У разговору је исказано интересовање за јачање свеукупних билатералних односа и сарадње, посебно у домену економије и војне сарадње. Изражена је захвалност на конзистентној позицији у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Кенијска министарка позвала је министра Дачића у посету Кенији.