gototopgototop
subota, 25. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kanbera: Komemorativna svečanost–obeležavanje 100 godina od početka Velikog rata
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kanbera: Komemorativna svečanost–obeležavanje 100 godina od početka Velikog rataU Australijskom Ratnom Memorijalu u Kanberi održana je 25. oktobra o.g. centralna komemorativna svečanost za Australiju u sklopu obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, pod jedinstvenim nazivom ,,Serbia in the Great War-Australian testimonies".

Organizator ove manifestacije bila je Ambasada Republike Srbije u Australiji u saradnji sa Australijskim Ratnim Memorijalom, Mitropolijom australijsko-novozelandskom SPC, Asocijacijom omladine ,,SOYA" i brojnim predstavnicima Srpske zajednice u Australiji.

Na početku programa prisutnima su se prigodnim govorom obratili ambasador Republike Srbije u Australiji Miroljub Petrović, član australijskog federalnog Parlamenta Peter Hendi i Njegovo Preosveštenstvo Vladika Irinej ispred Mitropolije australijsko-novozelandske SPC.

Tokom komemorativne akademije predstavljeno je izdanje knjige ,,Serbia in the Great War 1914-1918", na engleskom jeziku, autora M. Radojevića i Lj. Dimića, kao i publikacija specijalnog broja časopisa ,,Trancultural Studies", u kojoj je prvi put u celini objavljen rukopis poznate australijske književnice Stele Majls Frenklin ,,Six months with Serbs-Ne mari ništa" i njena drama ,,Kraj dalekog Kajmakčalana". Ovom prilikom predstavljena je i životna priča Olive Kelšo King, Australijanke koja je provela nešto više od dve godine na Solunskom frontu u redovima Srpske vojske kao vozač saniteta, da bi nakon rata nastavila svoj humanitarni rad u Srbiji.

Komemorativnoj akademiji prisustvovalo je oko dvesta gostiju, među njima predstavnici brojnih australijskih institucija, članovi diplomatskog kora u Kanberi, kao i članovi Srpske zajednice u Australiji.

Ključne reči: Australija