gototopgototop
субота, 25. октобар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Канбера: Комеморативна свечаност–обележавање 100 година од почетка Великог рата
+ larger fontnormal font- Smaller font
Канбера: Комеморативна свечаност–обележавање 100 година од почетка Великог ратаУ Аустралијском Ратном Меморијалу у Канбери одржана је 25. октобра о.г. централна комеморативна свечаност за Аустралију у склопу обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, под јединственим називом ,,Serbia in the Great War-Australian testimonies".

Организатор ове манифестације била је Амбасада Републике Србије у Аустралији у сарадњи са Аустралијским Ратним Меморијалом, Митрополијом аустралијско-новозеландском СПЦ, Асоцијацијом омладине ,,SOYA" и бројним представницима Српске заједнице у Аустралији.

На почетку програма присутнима су се пригодним говором обратили амбасадор Републике Србије у Аустралији Мирољуб Петровић, члан аустралијског федералног Парламента Петер Хенди и Његово Преосвештенство Владика Иринеј испред Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ.

Током комеморативне академије представљено је издање књиге ,,Serbia in the Great War 1914-1918", на енглеском језику, аутора М. Радојевића и Љ. Димића, као и публикација специјалног броја часописа ,,Trancultural Studies", у којој је први пут у целини објављен рукопис познате аустралијске књижевнице Стеле Мајлс Френклин ,,Six months with Serbs-Не мари ништа" и њена драма ,,Крај далеког Кајмакчалана". Овом приликом представљена је и животна прича Оливе Келшо Кинг, Аустралијанке која је провела нешто више од две године на Солунском фронту у редовима Српске војске као возач санитета, да би након рата наставила свој хуманитарни рад у Србији.

Комеморативној академији присуствовало је око двеста гостију, међу њима представници бројних аустралијских институција, чланови дипломатског кора у Канбери, као и чланови Српске заједнице у Аустралији.

Кључне речи: Аустралија