gototopgototop
sreda, 29. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Brifing za ambasadore Afričko-arapske grupe zemalja
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - ambasadori grupe afričko-arapskih zemaljaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je sastanak sa petnaest ambasadora grupe Afričko-arapskih zemalja: Alžira, Angole, Gvineje, DR Konga, Egipta, Iraka, Kuvajta, Libana, Libije, Maroka, Nigerije, Palestine, Sirije, Tunisa i UAE, u cilju daljeg jačanja pozicije Republike Srbije u arapskim zemljama, kao i unapređenja i intenziviranja bilateralnih odnosa sa afričkim partnerima.

Ministar Dačić naglasio je da Srbija želi da očuva i unapredi svoje tradicionalne veze sa državama Afrike i arapskog sveta i istakao spremnost za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa ovim zemaljama.

Na sastanku su najavljene izmene u viznom režimu Srbije koje će olakšati poslovne i druge kontakte između Srbije i ovih zemalja.

Ambasadori Palestine Muhamed Nabhan i Alžira Abdelkader Mesdua su nastupili u svojstvu doajena arapske i afričke grupe u diplomatskom koru, u čije ime su izneli predloge za dalje unapređenje komunikacije između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ambasada ove grupe zemalja.

Dogovoreno je da se sastanci u ovom formatu redovno organizuju i u narednom periodu.