gototopgototop
ponedeljak, 29. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar pokrajine Baden-Virtemberg obećao podršku za brže evrointegracije Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - FridrihPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica  Dačić primio je danas ministra za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove Baden-Virtemberga Petera Fridriha, koji predvodi delegaciju ove nemačke savezne pokrajine na Trećoj sednici Zajedničke komisije Srbija – Baden-Virtemberg koja se održava u Beogradu, 29. i 30. septembra 2014.

Ministar Dačić naglasio je značaj koji Srbija pridaje saradnji u raznim oblastima sa ovom pokrajinom, jednom od četiri najrazvijenije evropske regije. Ministar Dačić zahvalio se sagovorniku na podršci poslanika ove pokrajine u Bundesratu pri glasanju o Zakonu o azilu, kojim se Republika Srbija stavlja na listu sigurnih zemalja, što će nesumnjivo doprineti smanjenju broja lažnih azilanata iz Srbije u Nemačkoj. Izrazio je i nadu da će se saradnja dve strane unapređivati i razvijati na obostranu korist, pri čemu važnu ulogu ima i oko 70 hiljada naših građana koji žive i rade u Baden-Virtembergu.

Ministar Fridrih izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje u okviru Zajedničke komisije, naglašavajući potencijale koje pruža Strategija za Podunavlje, kao i spremnost Baden-Virtemberga da pruži pomoć i podršku u brojnim oblastima, a posebno onima koje doprinose bržim evrointegracijama Srbije. Posebno je naglasio doprinos poslanika pokrajine Baden-Virtemberg donošenju Zakona o azilu, koji će smanjiti broj lažnih azilanata u SRN iz Srbije. Ministar Fridrih uputio je poziv ministru Dačiću da poseti pokrajinu Baden-Virtemberg i uzme učešće na ekonomskim forumima koji će biti organizovani organizovati naredne, 2015. godine, u ovoj nemačkoj pokrajini.