gototopgototop
понедељак, 29. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар покрајине Баден-Виртемберг обећао подршку за брже евроинтеграције Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ФридрихПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица  Дачић примио је данас министра за Бундесрат, Европу и међународне послове Баден-Виртемберга Петера Фридриха, који предводи делегацију ове немачке савезне покрајине на Трећој седници Заједничке комисије Србија – Баден-Виртемберг која се одржава у Београду, 29. и 30. септембра 2014.

Министар Дачић нагласио је значај који Србија придаје сарадњи у разним областима са овом покрајином, једном од четири најразвијеније европске регије. Министар Дачић захвалио се саговорнику на подршци посланика ове покрајине у Бундесрату при гласању о Закону о азилу, којим се Република Србија ставља на листу сигурних земаља, што ће несумњиво допринети смањењу броја лажних азиланата из Србије у Немачкој. Изразио је и наду да ће се сарадња две стране унапређивати и развијати на обострану корист, при чему важну улогу има и око 70 хиљада наших грађана који живе и раде у Баден-Виртембергу.

Министар Фридрих изразио је задовољство наставком сарадње у оквиру Заједничке комисије, наглашавајући потенцијале које пружа Стратегија за Подунавље, као и спремност Баден-Виртемберга да пружи помоћ и подршку у бројним областима, а посебно онима које доприносе бржим евроинтеграцијама Србије. Посебно је нагласио допринос посланика покрајине Баден-Виртемберг доношењу Закона о азилу, који ће смањити број лажних азиланата у СРН из Србије. Министар Фридрих упутио је позив министру Дачићу да посети покрајину Баден-Виртемберг и узме учешће на економским форумима који ће бити организовани организовати наредне, 2015. године, у овој немачкој покрајини.