gototopgototop
utorak, 02. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Bledskom strateškom forumu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić govorio je danas u okviru strateškog foruma, na panelu „Budućnost Zapadnog Balkana – kako unaprediti regionalnu saradnju", koji se održava na Bledu. 

Ministar Dačić istakao je da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana suštinski uticala na unapređenje regionalne saradnje i da je nesumnjivo doprinela da se mnoga otvorena pitanja u regionu rešavaju dijalogom.

Dačić je rekao da su ohrabrujuća uveravanja partnera iz Hrvatske da nerešenim bilateralnim pitanjima neće blokirati niti uslovljavati susede na njihovom putu ka Evropskoj uniji i da će biti među najglasnijim pristalicama nastavka proširenja Unije.

„Svesni smo da nam predstoji težak reformski period, ali isto tako mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđe, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava", rekao je Dačić i dodao da je regionalna saradnja i aktivno učešće Srbije u regionalnim inicijativama u velikoj meri uticalo na ostvarenje napretka u ovim oblastima.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

On je ponovio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prioritet Vlade Srbije, koja je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine. Dačić je rekao da je potrebno da Evropska unija, uprkos problemima sa kojima se sama suočava, pokaže adekvatnu fleksibilnost za specifičnosti regiona zapadnog Balkana i da ne dozvoli da pitanje daljeg proširenja Unije bude zapostavljeno.

Ministar Dačić istakao je da bi bilo dobro da Evropska unija razmotri mogućnost jače ekonomske i finansijske podrške regionu kroz preraspodelu sredstava, čiji bi se deo, namenjen državama članicama, dodeljivao i tokom procesa pristupanja Uniji.

„Uvereni smo da ovo ne bi bio samo trošak za Uniju i njene građane, već bi, naprotiv, doprinelo daljoj političkoj stabilizaciji i ekonomskom razvoju regiona, čime bismo ostvarili obostranu korist i za zapadni Balkan i za Evropsku uniju", rekao je Dačić.

Na marginama skupa na Bledu ministar Dačić imao je bilateralne susrete sa slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, ministrima inostranih poslova Slovenije i Šri Lanke Karlom Erjavecom i Gamini Lakšman Peirisom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Jiom, predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem i predsednikom Odbora za spoljnu politiku hrvatskog Sabora Miloradom Pupovcem.

Ministar Dačić na panel diskusiji Bledskog strateškog foruma


Sastanak ministra Dačića sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Jiem

 

Sastanak ministra Dačića sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem

 

Ministar Dačić sa MSP Slovenije, Karlom Erjavecom

 

Sastanak ministra Dačića sa MSP Šri Lanke G. L. Peirisom