gototopgototop
уторак, 02. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на Бледском стратешком форуму
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић говорио је данас у оквиру стратешког форума, на панелу „Будућност Западног Балкана – како унапредити регионалну сарадњу", који се одржава на Бледу. 

Министар Дачић истакао је да је европска перспектива земаља западног Балкана суштински утицала на унапређење регионалне сарадње и да је несумњиво допринела да се многа отворена питања у региону решавају дијалогом.

Дачић је рекао да су охрабрујућа уверавања партнера из Хрватске да нерешеним билатералним питањима неће блокирати нити условљавати суседе на њиховом путу ка Европској унији и да ће бити међу најгласнијим присталицама наставка проширења Уније.

„Свесни смо да нам предстоји тежак реформски период, али исто тако могу са задовољством да констатујем да је Србија направила велики напредак у бројним областима, као што су борба против корупције и организованог криминала, правосуђе, као и на плану унапређивања људских и мањинских права", рекао је Дачић и додао да је регионална сарадња и активно учешће Србије у регионалним иницијативама у великој мери утицало на остварење напретка у овим областима.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је европска перспектива кључни фактор који је омогућио успех дијалога Београда и Приштине.

Он је поновио да је пуноправно чланство у Европској унији приоритет Владе Србије, која је опредељена да оконча приступне преговоре до краја свог мандата 2018. године. Дачић је рекао да је потребно да Европска унија, упркос проблемима са којима се сама суочава, покаже адекватну флексибилност за специфичности региона западног Балкана и да не дозволи да питање даљег проширења Уније буде запостављено.

Министар Дачић истакао је да би било добро да Европска унија размотри могућност јаче економске и финансијске подршке региону кроз прерасподелу средстава, чији би се део, намењен државама чланицама, додељивао и током процеса приступања Унији.

„Уверени смо да ово не би био само трошак за Унију и њене грађане, већ би, напротив, допринело даљој политичкој стабилизацији и економском развоју региона, чиме бисмо остварили обострану корист и за западни Балкан и за Европску унију", рекао је Дачић.

На маргинама скупа на Бледу министар Дачић имао је билатералне сусрете са словеначком премијерком Аленком Братушек, министрима иностраних послова Словеније и Шри Ланке Карлом Ерјавецом и Гамини Лакшман Пеирисом, замеником помоћника државног секретара САД Хојтом Јиом, председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем и председником Одбора за спољну политику хрватског Сабора Милорадом Пуповцем.

Министар Дачић на панел дискусији Бледског стратешког форума


Састанак министра Дачића са замеником помоћника државног секретара САД Хојтом Јием

 

Састанак министра Дачића са председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем

 

Министар Дачић са МСП Словеније, Карлом Ерјавецом

 

Састанак министра Дачића са МСП Шри Ланке Г. Л. Пеирисом