gototopgototop
utorak, 03. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Napredak Srbije u evrointegracijama pohvaljen na Konferenciji o Zapadnom Balkanu 2014
+ larger fontnormal font- Smaller font
zbUčesnici Konferencije o Zapadnom Balkanu 2014 pozdravili su danas veliku solidarnost država Zapadnog Balkana povodom katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile taj region i izrazili spremnost za dalju podršku i saradnju u otklanjanju posledica poplava. Oni su, takođe, snažno podržali nastavak proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File i ministri spoljnih poslova Grčke, Italije i Austrije istakli su da pregovori Evropske unije sa Srbijom predstavljaju prioritet i izrazili spremnost za tesnu saradnju u sprovođenju neophodnih reformi. Grčka će, kao predsedavajući Saveta Evropske unije, do poslednjeg dana raditi na otvaranju novih poglavlja. Italija će kao sledeći predsedavajući, takođe, u svoje prioritete uvrstiti proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Posebno je istaknut napredak Republike Srbije u evrointegracijama i cilj da se u ovoj godini otvore dodatna pregovaračka poglavlja.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić zahvalio se svima koji su pružili pomoć u spašavanju ljudskih života i otklanjanju posledica poplava, naglasivši da je šteta ogromna i da je nerealno očekivati da saniranje štete bude u potpunosti finansirano od strane Evropske unije. On je naglasio da su najvažniji strateški spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u Evropskoj uniji, jačanje saradnje u regionu i nastavak dijaloga sa Prištinom.