gototopgototop
уторак, 03. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Напредак Србије у евроинтеграцијама похваљен на Конференцији о Западном Балкану 2014
+ larger fontnormal font- Smaller font
zbУчесници Конференције о Западном Балкану 2014 поздравили су данас велику солидарност држава Западног Балкана поводом катастрофалних поплава које су недавно погодиле тај регион и изразили спремност за даљу подршку и сарадњу у отклањању последица поплава. Они су, такође, снажно подржали наставак проширења Европске уније на земље Западног Балкана.

Комесар Европске уније за проширење Штефан Филе и министри спољних послова Грчке, Италије и Аустрије истакли су да преговори Европске уније са Србијом представљају приоритет и изразили спремност за тесну сарадњу у спровођењу неопходних реформи. Грчка ће, као председавајући Саветa Европске уније, до последњег дана радити на отварању нових поглавља. Италија ће као следећи председавајући, такође, у својe приоритетe уврстити проширење Европске уније на Западни Балкан. Посебно је истакнут напредак Републике Србије у евроинтеграцијама и циљ да се у овој години отворе додатна преговарачка поглавља.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић захвалио се свима који су пружили помоћ у спашавању људских живота и отклањању последица поплава, нагласивши да је штета огромна и да је нереално очекивати да санирање штете буде у потпуности финансирано од стране Европске уније. Он је нагласио да су најважнији стратешки спољнополитички приоритети Србије чланство у Европској унији, јачање сарадње у региону и наставак дијалога са Приштином.