gototopgototop
ponedeljak, 19. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP Ivica Dačić: Očekujemo značajnu pomoć iz inostranstva
+ larger fontnormal font- Smaller font
I. Dačić sa ambasadorima u ObrenovcuMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija očekuje značajnu pomoć iz inostranstva, pre svega za saniranje posledica poplava i zahvalio zemljama koje su to do sada učinile.

Dačić je novinarima u Obrenovcu, koji je obišao sa oko 70 ambasadora i predstavnika stranih delegacija rekao da Srbija očekuje dve vrste pomoći - u spašavanju građana i u obnovi uništenog, ali da će u narednim danima i nedeljama najvažnije biti da se Srbiji dostave sredstva za sanaciju.

Strani ambasadori rekli su novinarima da su izuzetno potreseni slikom koju su videli u Obrenovcu i da će njihove države učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu Srbiji i njenim građanima

Dačić je zahvalio zemljama koje su brzo reagovale i dostavile pomoć Srbiji.

Dačić je naveo da je slika koju su ambasadori danas videli u Obrenovcu daleko blaža od one od pre nekoliko dana, ali da se moglo videti koliko je bilo opasno u tom mestu, u kojem je bilo i ljudskih žrtava, velike materijalne štete i nastradale stoke.

"Nije samo Obrenovac pretrpeo štetu, velika je materijalna šteta su izgubljeni ljudski životi i imovina, i mi ćemo u narednim danima razgovarati na ovu temu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da pomoć stiže iz raznih krajeva sveta, od Ruske Federacije preko EU, do SAD i mnogih drugih zemalja, navodeći da će Italija dostaviti pomoć u vrednosti od 200.000 evra, a Azerbejdzan 400.000.

On je naveo da će sutra uveče u Beograd stići komesarka Evropske unije za vanredne situacije Kristalina Georgieva, kao i da će se razgovarati o načinima na koji Srbija može da koristi Fond solidarnosti EU.