gototopgototop
понедељак, 19. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ППВ и МСП Ивица Дачић: Очекујемо значајну помоћ из иностранства
+ larger fontnormal font- Smaller font
И. Дачић са амбасадорима у ОбреновцуМинистар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да Србија очекује значајну помоћ из иностранства, пре свега за санирање последица поплава и захвалио земљама које су то до сада учиниле.

Дачић је новинарима у Обреновцу, који је обишао са око 70 амбасадора и представника страних делегација рекао да Србија очекује две врсте помоћи - у спашавању грађана и у обнови уништеног, али да ће у наредним данима и недељама најважније бити да се Србији доставе средства за санацију.

Страни амбасадори рекли су новинарима да су изузетно потресени сликом коју су видели у Обреновцу и да ће њихове државе учинити све што је у њиховој моћи да помогну Србији и њеним грађанима

Дачић је захвалио земљама које су брзо реаговале и доставиле помоћ Србији.

Дачић је навео да је слика коју су амбасадори данас видели у Обреновцу далеко блажа од оне од пре неколико дана, али да се могло видети колико је било опасно у том месту, у којем је било и људских жртава, велике материјалне штете и настрадале стоке.

"Није само Обреновац претрпео штету, велика је материјална штета су изгубљени људски животи и имовина, и ми ћемо у наредним данима разговарати на ову тему", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да помоћ стиже из разних крајева света, од Руске Федерације преко ЕУ, до САД и многих других земаља, наводећи да ће Италија доставити помоћ у вредности од 200.000 евра, а Азербејџан 400.000.

Он је навео да ће сутра увече у Београд стићи комесарка Европске уније за ванредне ситуације Кристалина Георгиева, као и да ће се разговарати о начинима на који Србија може да користи Фонд солидарности ЕУ.