gototopgototop
sreda, 23. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Evropska unija „ne ograničava” Srbiju u trgovini sa Kinom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan Mrkić„Srbija ne podleže ograničenjima poput nekih drugih evropskih zemalja u pogledu privredne i trgovinske saradnje sa Kinom", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, dodajući da se nada da će do momenta priključenja Srbije evropskom bloku, Kina i Evropska unija putem komunikacije uskladiti svoje standarde.

Evropska unija od marta 2012. godine razmatra načine da putem zakonodavstva obezbedi veća ovlašćenja kako bi sprečila kompanije iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a naročito kineske kompanije, da učestvuju na konkursima za državne projekte u ovom bloku od 28 država, javlja Rojters.

„Mi sada u Srbiji nismo opterećeni tim ograničenjima", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić u ekskluzivnom intervjuu za Global Times početkom oktobra. „Mi želimo da svim snagama uđemo u poslove sa Kinom, zato što politička atmosfera ne može biti bolja".

Ministar spoljnih poslova, koji je krajem avgusta pratio predsednika Srbije Tomislava Nikolića u poseti Kini, izjavio je da je, tokom posete, sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem imao „veoma prijateljske i korisne razgovore". Podsetio je da se sa Vangom prvi put sastao još kada su i jedan i drugi bili ambasadori u Japanu.

Mrkić je takođe izrazio podršku Srbije mehanizmu za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, koje su održale konferenciju na visokom nivou 2012. godine u Varšavi, u Poljskoj, kada su bivši kineski premijer Ven Djiabao i lideri 16 zemalja srednje i istočne Evrope postigli konsenzus o jačanju saradnje.

Mrkić je izjavio da će se Beograd kandidovati za domaćina konferencije koja će se održati iduće godine, a u cilju „ davanja direktnog doprinosa ovom obliku saradnje".

„Geostrateški položaj Srbije u Evropi, njena rešenost da pristupi članstvu Evropske unije, kao i njeni odlični odnosi sa Rusijom, dobri odnosi sa susedima, uključujući i Tursku, predstavljaju čvrst temelj za aktivnosti kineskih preduzeća", rekao je Mrkić.

Konstatujući da su privredna i trgovinska saradnja Srbije i Kine u usponu, Mrkić je rekao da „postoje mogućnosti da se ona produbi i proširi, naročito u oblasti infrastrukture i energetike".

Očekuje se da prvi kineski infrastrukturni projekat u Evropi, most Zemun-Borča preko Dunava, čiji je izvođač Kineska korporacija za puteve i mostove u Beogradu, bude završen do 2014. godine. Prema Mrkićevim rečima, očekuje se da kineska kompanija Shandong High-Speed Group uskoro započne izgradnju dve deonice autoputa Obrenovac - Ljig na „Koridoru 11".

„Očekujemo da kineska strana bude uključena i u još neke infrastrukturne projekte. Ukupna vrednost ovih projekata iznosi oko 2 milijarde dolara", rekao je Mrkić.

Govoreći o međuljudskim kontaktima, ministar spoljnih poslova je rekao da je „percepcija Kine i kineskog naroda u Srbiji veoma pozitivna". Dugoročno prijateljstvo ove dve zemlje treba „produbljivati češćim razmenama poseta u svim oblastima saradnje".

Priznavši da se Srbija nada da će se „u najkraćem mogućem roku" pristupiti članstvu Evropske unije, Mrkić je takođe konstatovao da je proces integracije Srbije u ovaj blok od 28 zemalja „direktno povezan" sa dijalogom Srbije sa Kosovom, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost uprkos protivljenju Srbije.

Iako dijalog između Beograda i Prištine treba da „vodi daljoj normalizaciji stanja i poboljšanju života na Kosovu i Metohiji", ovaj dijalog „ni u kom slučaju" ne znači da Srbija priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, naglasio je ministar Mrkić.