gototopgototop
utorak, 24. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Sa Albanijom pragmatični odnosi na putu ka EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkic-BusatiMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je nakon današnjeg susreta sa svojim kolegom iz Albanije Ditmirom Bušatijem da je dogovoreno da on uskoro poseti Beograd, ocenivši da dve zemlje treba pragmatično da rade na razvoju odnosa, pošto obe za cilj imaju ulazak u Evropsku uniju.
Mrkić je u izjavi za Tanjug, nakon susreta sa Bušatijem na marginama 68. redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, istakao da ovakvi skupovi pružaju jedinstvenu priliku da se razgovara sa mnogo stranih zvaničnika, i da će on tokom boravka u Njujorku imati dvadesetak bilateralnih susreta.
"Sa albanskim kolegom sam prošao kroz dnevni red odnosa dve zemlje i dogovorili smo da on dođe u posetu u Beograd, sa ciljem da u razvoju odnosa u prvom planu bude pragmatičan pristup, pošto obe zemlje žele da uđu u EU", dodao je srpski šef diplomatije.
On će se tokom popodneva sastati sa šefom diplomatije Omana Jusufom bin Alavijem bin Abdulahom, što je korak u građenju čvršćih odnosa sa arapskim svetom.
"To je deo naše akcije da sa svim zalivskim zemljama razvijemo što čvršće odnose. Sa Saudijskom Arabijom smo u februaru uspostavili diplomatske odnose, a sada gledamo da otvorimo ambasade i u Omanu i Kataru, a već smo učinili u Emiratima", naveo je Mrkić.
Ministar spoljnih poslova Srbije će tokom popodneva po američkom vremenu imati i susret sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, kao i trilateralni sastanak sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Turske.
Mrkić je kao glavnu temu trilaterale naveo ekonomska pitanja, to jest razmeniće se podaci o aktivnostima ministara spoljne trgovine u okviru projekata i planova koje imaju kao tri zemlje.