gototopgototop
уторак, 24. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Са Албанијом прагматични односи на путу ка ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkic-BusatiМинистар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је након данашњег сусрета са својим колегом из Албаније Дитмиром Бушатијем да је договорено да он ускоро посети Београд, оценивши да две земље треба прагматично да раде на развоју односа, пошто обе за циљ имају улазак у Европску унију.
Мркић је у изјави за Танјуг, након сусрета са Бушатијем на маргинама 68. редовног заседања Генералне скупштине УН, истакао да овакви скупови пружају јединствену прилику да се разговара са много страних званичника, и да ће он током боравка у Њујорку имати двадесетак билатералних сусрета.
"Са албанским колегом сам прошао кроз дневни ред односа две земље и договорили смо да он дође у посету у Београд, са циљем да у развоју односа у првом плану буде прагматичан приступ, пошто обе земље желе да уђу у ЕУ", додао је српски шеф дипломатије.
Он ће се током поподнева састати са шефом дипломатије Омана Јусуфом бин Алавијем бин Абдулахом, што је корак у грађењу чвршћих односа са арапским светом.
"То је део наше акције да са свим заливским земљама развијемо што чвршће односе. Са Саудијском Арабијом смо у фебруару успоставили дипломатске односе, а сада гледамо да отворимо амбасаде и у Оману и Катару, а већ смо учинили у Емиратима", навео је Мркић.
Министар спољних послова Србије ће током поподнева по америчком времену имати и сусрет са генералним секретаром Савета Европе Торбјорном Јагландом, као и трилатерални састанак са колегама из Босне и Херцеговине и Турске.
Мркић је као главну тему трилатерале навео економска питања, то јест размениће се подаци о активностима министара спољне трговине у оквиру пројеката и планова које имају као три земље.