gototopgototop
utorak, 17. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministarstvo spoljnih poslovaMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa zadovoljstvom pozdravlja Odluku o formiranju, sastavu, organizaciji i zadacima Saveta Vlade Republike Slovenije za pitanja etničkih zajednica pripadnika naroda bivše SFRJ u Republici Sloveniji, a koju je Vlada Republike Slovenije donela na 20. redovnoj sednici, održanoj 22. avgusta 2013. godine.

Ovo telo ukinuto je u maju 2012. godine, odlukom Vlade tadašnjeg premijera, a kao obrazloženje takve odluke navedene su mere štednje.

Novom odlukom aktuelne Vlade Slovenije ponovo je uspostavljen Savet, za šta su se predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i ministar Ivan Mrkić, lično, zalagali u svim razgovorima koje su imali sa slovenačkim zvaničnicima proteklih godinu dana, od oktobra 2012. godine.

Obnovljeni Savet će biti zadužen za razmatranje svih pitanja etničkih zajednica, izjašnjavaće se o predlozima odluka vlade i ministarstava, pratiće i ocenjivaće poštovanje i ostvarivanje prava pripadnika etničkih zajednica sa prostora bivše SFRJ. U njegovoj nadležnosti su i mere za očuvanje, razvoj i podsticanje etničkog i nacionalnog identiteta pripadnika pomenutih etničkih zajednica.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje dalje unapređenje saradnje u ovoj oblasti sa Republikom Slovenijom. Smatramo da bi Srbi u Sloveniji trebalo da dobiju status nacionalne manjine, što Slovenci u Srbiji već imaju.
Ključne reči: Slovenija