gototopgototop
četvrtak, 15. avgust 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: “Sada je Zagreb na potezu”
+ larger fontnormal font- Smaller font
novi-zakonŠef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da će kontratužba Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti povučena pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe za genocid.

"Srbija je spremna na vansudsko poravnanje procesa koji Beograd i Zagreb više od deceniju vode pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog optužbi za genocid, ali na Hrvatskoj je da povuče prvi potez".

On je rekao da kontakti sa hrvatskom stranom postoje.

"Treba podsetiti da mi nismo ni podnosili tužbu protiv Hrvatske, već je to prvi učinio Zagreb. Po našem mišljenju, potpuno neosnovano, iz uskih političkih razloga koje diktira njihova unutrašnja scena. Znači da će naša kontratužba biti povučena pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe", istakao je Mrkić.

U nizu susreta predstavnika državnog vrha Srbije i Hrvatske poslednjih meseci ponovo je intenzivirano rešavanje otvorenih pitanja u odnosima dve zemlje, od granica, povratka imovine, do vojne saradnje, a posebno tri teme koje su ključni preduslovi za eventualni dogovor oko padanja tužbi: sudbina nestalih, povratak kulturnog blaga i suđenja optuženima za ratne zločine.

Ministar Mrkić je naglasio da Srbiju proces pred MSP nije ništa koštao, odnosno da nije bilo vanrednih troškova, jer se redovni angažman nadležnih tela i stručnjaka podrazumeva.

Očekuje se da se razgovori dve strane intenziviraju narednih meseci, pre glavnog ročišta.
Ključne reči: Hrvatska Ivan Mrkić