gototopgototop
четвртак, 15. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: “Сада је Загреб на потезу”
+ larger fontnormal font- Smaller font
novi-zakonШеф српске дипломатије Иван Мркић изјавио је да ће контратужба Србије у Међународном суду правде у Хагу бити повучена пошто Хрватска одустане од своје тужбе за геноцид.

"Србија је спремна на вансудско поравнање процеса који Београд и Загреб више од деценију воде пред Међународним судом правде у Хагу због оптужби за геноцид, али на Хрватској је да повуче први потез".

Он је рекао да контакти са хрватском страном постоје.

"Треба подсетити да ми нисмо ни подносили тужбу против Хрватске, већ је то први учинио Загреб. По нашем мишљењу, потпуно неосновано, из уских политичких разлога које диктира њихова унутрашња сцена. Значи да ће наша контратужба бити повучена пошто Хрватска одустане од своје тужбе", истакао је Мркић.

У низу сусрета представника државног врха Србије и Хрватске последњих месеци поново је интензивирано решавање отворених питања у односима две земље, од граница, повратка имовине, до војне сарадње, а посебно три теме које су кључни предуслови за евентуални договор око падања тужби: судбина несталих, повратак културног блага и суђења оптуженима за ратне злочине.

Министар Мркић је нагласио да Србију процес пред МСП није ништа коштао, односно да није било ванредних трошкова, јер се редовни ангажман надлежних тела и стручњака подразумева.

Очекује се да се разговори две стране интензивирају наредних месеци, пре главног рочишта.
Кључне речи: Хрватска Иван Мркић