gototopgototop
utorak, 02. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Srbija je postala pouzdan partner
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić OEBSMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je danas u Beču da je odluka Saveta EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom priznanje pozitivnog razvoja i ohrabrjući signal da je Srbija postala pouzdan partner.

On je, u govoru pred Stalnim savetom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), rekao da je, od svog formiranja, nova vlada Srbije preduzela velike napore u upostavljanju stabilnosti i dobrih odnosa u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija je posebno zadovoljna jer je, kao rezultat tih napora, evropska persketiva ovog regiona danas više nego ikada obezbeđena.

Mrkić je, govoreći o regionalnoj saradnji, ukazao da je rukovodstvo Srbije prisustvovalo ceremoniji u Zagrebu povodom pristupanja Hrvatske u EU.
"Čestitamo Hrvatskoj i smatramo da je to veliko dostignuće na Balkanu, i ujedno podržavamo težnje svih zemalja regiona na putu evropske integracije", poručio je on.

Odluka Saveta EU o otvaranju pristupnih pregovora, prema njegovim rečima, dobar je signal za Srbiju, koja će nastaviti reformski proces, kojem će ovo dati novi impuls.
"To je ujedno priznanje pozitivnog razvoja prošlosti i signal ohrabrenja da je Sbrija postala pouzdan partner", istakao je Mrkić, dodajući da je puno napora Beograd uložio u dijalogu sa Prištinom i da sada postoje sporazumi na čijoj primeni se radi.

S tim u vezi je posebno ukazao na podršku koju OEBS treba da pruži na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu.

I pored mnogih još nerešenih pitanja koje postoje na Kosovu i Metohiji, kazao je Mrkić, puno toga je postignuto.

On je, između ostalih, ukazao da još nije rešeno pitanje povratka interno raseljenih lica.

Dijalog Beograda i Prištine je istorijski napredak, konstatovao je Mrkić, dodajući da je Srbija opredlejena da sva pitanja reši mirnim sredstvima.
"Srbija je opredeljena regionalnoj kooperaciji, što će biti poseban priritet tokom predsedavanja OEBS-u", poručio je on.

Ministar inostranih poslova Švajcarske Didije Burkhalter i Mrkić predstavili su danas, na specijalnoj sednici Stalnog saveta OEBS, plan zajedničke saradnje u naredne dve godine.

Švajcarska i Srbija predale su krajem 2011. zahtev za sukcesivno predsedavanje OEBS-om, koji je, nakon što se nijedna zemlja nije usprotivila, zvanično prihvaćen u februaru 2012.

Švajcarska će predsedavati OEBS-om 2014, a Srbija 2015. godine.

Dve zemlje su izradile zajednički plan o načelu saradnje u dokumentu pod nazivom "Principi saradnje".

Sukcesivno predsedavanje dve zemlje potpuno je novi model za OEBS, kao i činjenica da će po prvi put OEBS-u predsedavati jedna zemlja bivše Jugoslavije.

Stalni savet je izvršno telo OEBS u čijem je članstvu 57 zemalja i sastaje se svake nedelje, kako bi razmatrao aktuelna dešavanja u svojoj oblasti i donosio odgovarajuće odluke.