gototopgototop
уторак, 02. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Србија је постала поуздан партнер
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић ОЕБСМинистар спољних послова Србије Иван Мркић оценио је данас у Бечу да је одлука Савета ЕУ о отварању приступних преговора са Србијом признање позитивног развоја и охрабрјући сигнал да је Србија постала поуздан партнер.

Он је, у говору пред Сталним саветом Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), рекао да је, од свог формирања, нова влада Србије предузела велике напоре у упостављању стабилности и добрих односа у региону.

Према његовим речима, Србија је посебно задовољна јер је, као резултат тих напора, европска перскетива овог региона данас више него икада обезбеђена.

Мркић је, говорећи о регионалној сарадњи, указао да је руководство Србије присуствовало церемонији у Загребу поводом приступања Хрватске у ЕУ.
"Честитамо Хрватској и сматрамо да је то велико достигнуће на Балкану, и уједно подржавамо тежње свих земаља региона на путу европске интеграције", поручио је он.

Одлука Савета ЕУ о отварању приступних преговора, према његовим речима, добар је сигнал за Србију, која ће наставити реформски процес, којем ће ово дати нови импулс.
"То је уједно признање позитивног развоја прошлости и сигнал охрабрења да је Сбрија постала поуздан партнер", истакао је Мркић, додајући да је пуно напора Београд уложио у дијалогу са Приштином и да сада постоје споразуми на чијој примени се ради.

С тим у вези је посебно указао на подршку коју ОЕБС треба да пружи на предстојећим локалним изборима на Косову.

И поред многих још нерешених питања које постоје на Косову и Метохији, казао је Мркић, пуно тога је постигнуто.

Он је, између осталих, указао да још није решено питање повратка интерно расељених лица.

Дијалог Београда и Приштине је историјски напредак, констатовао је Мркић, додајући да је Србија опредлејена да сва питања реши мирним средствима.
"Србија је опредељена регионалној кооперацији, што ће бити посебан приритет током председавања ОЕБС-у", поручио је он.

Министар иностраних послова Швајцарске Дидије Буркхалтер и Мркић представили су данас, на специјалној седници Сталног савета ОЕБС, план заједничке сарадње у наредне две године.

Швајцарска и Србија предале су крајем 2011. захтев за сукцесивно председавање ОЕБС-ом, који је, након што се ниједна земља није успротивила, званично прихваћен у фебруару 2012.

Швајцарска ће председавати ОЕБС-ом 2014, а Србија 2015. године.

Две земље су израдиле заједнички план о начелу сарадње у документу под називом "Принципи сарадње".

Сукцесивно председавање две земље потпуно је нови модел за ОЕБС, као и чињеница да ће по први пут ОЕБС-у председавати једна земља бивше Југославије.

Стални савет је извршно тело ОЕБС у чијем је чланству 57 земаља и састаје се сваке недеље, како би разматрао актуелна дешавања у својој области и доносио одговарајуће одлуке.