gototopgototop
ponedeljak, 20. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić: Vestervele razume "osetljivost trenutka"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Vestervele_7Srbija ima istorijsku priliku da "jednom za svagda" krene putem zajedničke budućnosti sa EU", istakao je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele u razgovoru sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.
Mrkić je posle sastanka sa Vesterveleom rekao da nemački ministar razume "osetljivost trenutka" za srpsku vladu i narod na Kosovu. 
"Ministar Vestervele u potpunosti razume osetljivost trenutka i činjenicu da srpska vlada mora da bude strpljiva u svojim potezima prema našoj sabraći na Kosovu i Metohiji, koji su godinama živeli u vanredno teškim uslovima. Vestervele je sa uverenjem govorio da će srpska zajednica na Kosovu i Metohiji ubrzo uvideti da su njen opstanak, jačanje i izgradnja sigurne budućnosti, obezbeđeni i garantovani od strane međunarodne zajednice", naglasio je Mrkić.
Vestervele i Mrkić su "u četiri oka" razgovarali 40 minuta- mnogo duže nego što je protokolom bilo predviđeno".
Nemački ministar je podsetio da je izvesnost dobijanja datuma za početak pregovora u direktnoj korelaciji sa implementacijom briselskog sporazuma Beograda i Prištine.
Šef nemačke diplomatije, najavio je i skoru posetu članova Bundestaga - koje će u Beogradu primiti i ministar Ivan Mrkić.
Nemački parlament, je poslednja je instanca u toj zemlji koja odlučuje o podršci Nemačke za "zeleno svetlo" Srbiji za dobijanje datuma pregovora sa EU.
Šefovi država i vlada EU trebalo bi na samitu 27. i 28. juna da donesu odluku o tome da li će Srbiji biti dodeljen datum za početak pristupnih pregovora sa EU.
Bundestag će svoj stav zauzeti dan ranije, 27. juna.
Ključne reči: Nemačka Ivan Mrkić