gototopgototop
понедељак, 20. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић: Вестервеле разуме "осетљивост тренутка"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - Вестервеле_7Србија има историјску прилику да "једном за свагда" крене путем заједничке будућности са ЕУ", истакао је шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле у разговору са српским колегом Иваном Мркићем.
Мркић је после састанка са Вестервелеом рекао да немачки министар разуме "осетљивост тренутка" за српску владу и народ на Косову. 
"Министар Вестервеле у потпуности разуме осетљивост тренутка и чињеницу да српска влада мора да буде стрпљива у својим потезима према нашој сабраћи на Косову и Метохији, који су годинама живели у ванредно тешким условима. Вестервеле је са уверењем говорио да ће српска заједница на Косову и Метохији убрзо увидети да су њен опстанак, јачање и изградња сигурне будућности, обезбеђени и гарантовани од стране међународне заједнице", нагласио је Мркић.
Вестервеле и Мркић су "у четири ока" разговарали 40 минута- много дуже него што је протоколом било предвиђено".
Немачки министар је подсетио да је извесност добијања датума за почетак преговора у директној корелацији са имплементацијом бриселског споразума Београда и Приштине.
Шеф немачке дипломатије, најавио је и скору посету чланова Бундестага - које ће у Београду примити и министар Иван Мркић.
Немачки парламент, је последња је инстанца у тој земљи која одлучује о подршци Немачке за "зелено светло" Србији за добијање датума преговора са ЕУ.
Шефови држава и влада ЕУ требало би на самиту 27. и 28. јуна да донесу одлуку о томе да ли ће Србији бити додељен датум за почетак приступних преговора са ЕУ.
Бундестаг ће свој став заузети дан раније, 27. јуна.
Кључне речи: Немачка Иван Мркић