gototopgototop
ponedeljak, 13. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pomoćnik ministra Ljubica Vasić – obraćanje Diplomatskoj akademiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
VASIC2Pomoćnik ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić održala je predavanje na temu "Težište spoljne i evropske politike Srbije" na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova (13. maj 2013. g.) studentima i profesorima Bečke diplomatske akademije i studentima Nigerijske akademije za nacionalnu bezbednost. 
U svom istupanju pomoćnik ministra Vasić je govorila o spoljnopolitičkim prioritetima R. Srbije u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji, regionalne saradnje, kao i saradnje sa ostalim zemljama sveta.
Govoreći o prvom spoljnopolitičkom prioritetu R. Srbije – članstvo u EU, Lj. Vasić je akcenat stavila na značaj približavanja EU za celokupan razvoj zemlje, uslovima za članstvo, reformskim koracima i izazovima koji stoje na putu ka članstvu, podrazumevajući i tekući dijalog Beograda i Prištine.
Regionalna saradnja je ocenjena kao važan faktor stabilnosti i razvoja regiona, ali i kao jedan od uslova za čitav proces pristupanja EU.
U okviru bilateralne saradnje, posebno su istaknuti odnosi sa SAD, Ruskom Federacijom, NR Kinom, zemljama Pokreta nesvrstanih i dr. Ukazano je da je za Vladu R. Srbije važan i razvoj saradnje i sveukupnih odnosa sa zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakla je konstruktivan prilaz koje je Vlada R. Srbije demonstrirala u kratkom periodu, čineći maksimalne napore na iznalaženju kompromisnog rešenja. Ovi napori se ostvaruju u okviru procesa pristupanja Evropske unije, a sve u cilju zaštite prava i interesa Srba sa KiM.