gototopgototop
понедељак, 13. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Помоћник министра Љубица Васић – обраћање Дипломатској академији
+ larger fontnormal font- Smaller font
VASIC2Помоћник министра спољних послова Љубица Васић одржала је предавање на тему "Тежиште спољне и европске политике Србије" на Дипломатској академији Министарства спољних послова (13. мај 2013. г.) студентима и професорима Бечке дипломатске академије и студентима Нигеријске академије за националну безбедност. 
У свом иступању помоћник министра Васић је говорила о спољнополитичким приоритетима Р. Србије у контексту процеса приступања Европској унији, регионалне сарадње, као и сарадње са осталим земљама света.
Говорећи о првом спољнополитичком приоритету Р. Србије – чланство у ЕУ, Љ. Васић је акценат ставила на значај приближавања ЕУ за целокупан развој земље, условима за чланство, реформским корацима и изазовима који стоје на путу ка чланству, подразумевајући и текући дијалог Београда и Приштине.
Регионална сарадња је оцењена као важан фактор стабилности и развоја региона, али и као један од услова за читав процес приступања ЕУ.
У оквиру билатералне сарадње, посебно су истакнути односи са САД, Руском Федерацијом, НР Кином, земљама Покрета несврстаних и др. Указано је да је за Владу Р. Србије важан и развој сарадње и свеукупних односа са земљама Африке, Азије и Латинске Америке.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, истакла је конструктиван прилаз које је Влада Р. Србије демонстрирала у кратком периоду, чинећи максималне напоре на изналажењу компромисног решења. Ови напори се остварују у оквиру процеса приступања Европске уније, а све у циљу заштите права и интереса Срба са КиМ.