gototopgototop
ponedeljak, 22. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora
+ larger fontnormal font- Smaller font
European-Commission-008Evropska komisija preporučila je na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.
U izveštaju koji je obelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključcima Saveta iz decembra 2012. godine.
Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.
U izveštaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, sve runde i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspešno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.
Komisija u izveštaju ističe postizanje dogovora Beograda i Prištine 19. aprila u Briselu, navodeći da su dve strane u tom procesu pokazale posvećenost i angažman.
"Dve strane su se dogovorile da rezultat njihovih razgovora treba da bude set principa koji će zajednici kosovskih Srba dati novu viziju budućnosti, kroz bavljenje njihovim problemima i potrebama, ali na način koji će 'očuvati funkcionalnost kosovskih institucija i zakonski okvir'", navodi se u izveštaju. EU očekuje, kako se navodi na kraju poglavlja posvećenog dijalogu, da će dve strane "u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, između ostalog, posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima". Kada je reč o samom toku dijaloga, ističe se da su "dva premijera" ostvarila posebno dobre radne odnose i pokazali političku hrabrost i zrelost u diskutovanju veoma osetljivih i kompleksnih pitanja, često u okolnostima teške političke atmosfere. "Treba ih pohvaliti", navodi se u izveštaju i podeeća da su se u poslednjoj fazi dijalogu pridružili i potpredsednici što je na pregovaračkom stolu ojačalo legitimnost.