gototopgototop
понедељак, 22. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Европска комисија препоручила отварање преговора
+ larger fontnormal font- Smaller font
European-Commission-008Европска комисија препоручила је на састанку шефова европске дипломатије у Луксембургу отварање преговора о чланству Србије у Европској унији.
У извештају који је обелодањен, наводи се да је Србија предузела врло значајне кораке ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом у складу са закључцима Савета из децембра 2012. године.
Комисија је закључила да се Србија током дијалога ангажовала "активно и конструктивно" и да је то обухватило цео спектар тема за постизање одрживог побољшања односа.
У извештају се детаљно наводи хронологија дијалога, све рунде и састанак председника Србије Томислава Николића са косовском председницом Атифетом Јахјагом, а наглашава се и успешно спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима.
Комисија у извештају истиче постизање договора Београда и Приштине 19. априла у Бриселу, наводећи да су две стране у том процесу показале посвећеност и ангажман.
"Две стране су се договориле да резултат њихових разговора треба да буде сет принципа који ће заједници косовских Срба дати нову визију будућности, кроз бављење њиховим проблемима и потребама, али на начин који ће 'очувати функционалност косовских институција и законски оквир'", наводи се у извештају. ЕУ очекује, како се наводи на крају поглавља посвећеног дијалогу, да ће две стране "у духу новог односа и разумевања наставити да, без прејудицирања у вези својих ставова о статусу Косова, раде на нормализацији међусобних односа и да ће се у том оквиру, између осталог, посветити питању интегрисања и чланства Косова у међународним телима". Када је реч о самом току дијалога, истиче се да су "два премијера" остварила посебно добре радне односе и показали политичку храброст и зрелост у дискутовању веома осетљивих и комплексних питања, често у околностима тешке политичке атмосфере. "Треба их похвалити", наводи се у извештају и подеећа да су се у последњој фази дијалогу придружили и потпредседници што је на преговарачком столу ојачало легитимност.