gototopgototop
sreda, 03. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Završena osma runda dijaloga Beograda i Prištine
+ larger fontnormal font- Smaller font
zgrada-eu-briselOsma runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, završena je noćas bez postizanja dogovora.
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da trenutno nema dogovora u dijalogu sa Prištinom, da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima buduće Zajednice srpskih opština.

„Razgovori su bili dugotrajni, veoma teški, iscrpljujući i dramatični, ne po tonu, nego po onome što se dobija, i što se gubi, i po mogućim posledicama. Uložen je veliki napor, ali i dalje postoje značajne razlike oko najznačajnijih pitanja, koja se pre svega tiču nadležnosti Zajednice srpskih opština, oko policije i pravosuđa".

Premijer Dačić je naglasio da je srpska delegacija, koju su činili prvi potpredsedik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije Marko Djurić i direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, pokazala jedinstvo i visok stepen uvažavanja realnosti, ali i težine problema s kojima se Srbija suočava.