gototopgototop
nedelja, 10. mart 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intervju Ljubice Vasić, pomoćnika ministra spoljnih poslova za EU „Politici“: Ceo MSP lobira protiv priznavanja Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sorry, you have not enough rights to view this image.Litvanija ne čeka ishod pregovora s Prištinom, ali ga prati i veoma pozitivno ocenjuje korake Vlade u tom smislu.

U pojačanoj diplomatskoj aktivnosti državnog vrha, uoči odluke o dobijanju datuma za pregovore sa EU, pomoćnik ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić boravila je u višednevnoj poseti Litvaniji, jedinoj državi EU koja nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala sa EU 29. aprila 2008. godine.

Tokom posete Litvaniji najavili ste da će ova država ratifikaciju SSP-a razmatrati tokom prolećnog zasedanja. Da li to zavisi samo od uspeha pregovora s Prištinom ili i od drugih nerešenih pitanja koja imamo s ovom državom?

Posle razgovora sa zvaničnicima u Litvaniji, mogu da kažem da sam prijatno iznenađena zbog toga što su svi razgovori bili konstruktivni, kao i atmosfera u kojoj su vođeni. Istakla bih da je litvanska strana pohvalila akcije Vlade Srbije, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i pomake koji su učinjeni u reformi pravosuđa i državne uprave, jer su ta poglavlja izuzetno važna i vode nas ka transformaciji sistema, ka vraćanju poverenja u institucije, adekvatnom funkcionisanju državne uprave i upravo ona vode Srbiju ka EU.

Čeka li i Litvanija ishod pregovora između Beograda i Prištine?

Ne mogu reći da čekaju, ali prate. Pozitivno su ocenili korake Vlade koje je napravila u tom smislu. Tu je instrukcija Vlade Srbije po pitanju učešća Kosova sa zvezdicom u regionalnim organizacijama, takođe su pohvalili donošenje Platforme i usvajanje Rezolucije. Iz razgovora se videlo da su zaista pozitivno ocenili zrelost i spremnost Vlade da rešava pitanja koja su veoma osetljiva i videli su da smo posvećeni traženju kompromisa.

Da li je litvanska vlada zaboravila i oprostila kandidaturu i imenovanje Vuka Jeremića za generalnog sekretara Generalne skupštine UN, koji je potisnuo njihovog predstavnika?

Zaboraviti pretpostavljam da neće, njima se nije dopao način na koji se to desilo. Ali, jednostavno, litvanska strana ili bilo koja strana s kojom Srbija pregovara ima neke nove pregovarače, nove ljude u diplomatiji koji su okrenuti ka budućnosti. I Litvanci su takođe podržali našu okrenutost ka budućim aktivnostima, pozitivnim rezultatima i trudimo se da sve ono što nije lepo ostavimo iza nas.

To što nije lepo još se „vuče" između naše dve države: privatizacije Azotare i BIP-a, za koje obe strane misle da je ona druga kriva. Koliko su ta nerešena pitanja uslov za ratifikaciju SSP-a?

Razgovarali smo o tome, to je za njih veoma važno pitanje, ali bih se nadovezala na pozitivne pomake koje je Vlada učinila i kredibilitet koji je vratila, kako na unutrašnjoj, tako i na međunarodno-političkoj sceni. Dakle, videvši da su pozitivne reakcije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zaista prisutne u zemlji, shvatili su koliko smo mi posvećeni da nešto uradimo po pitanju poslovne atmosfere i da privučemo strane investicije, ali i da omogućimo domaćim investitorima da i oni nađu svoje mesto na tržištu. Te dve sporne privatizacije jesu nešto što ih je interesovalo, ali u toku je istraga međunarodne arbitraže, a rezultati se očekuju u aprilu. Mi ćemo, naravno, prihvatiti rezultate arbitraže, kakvi god oni bili, tako da je litvanska strana tim stavom zadovoljna.

Da li se neko u novoj postavi MSP-a bavi lobiranjem protiv priznavanja kosovske nezavisnosti?

Svi mi koji radimo za Srbiju, koji smo u MSP-u, na neki način radimo na tome da zaštitimo nacionalni interes, našu granicu, da poštujemo Ustav. Tako da svaka izgovorena reč i potez mora da se dobro odmeri, jer smo zapravo stalno pod lupom. Ali, ako vi dovoljno volite svoju zemlju i svoj narod, to samo po sebi vodi ka pozitivnim rezultatima.

Da li je Ministarstvo kontaktiralo sa administracijom novog predsednika Češke Milošem Zemanom koji je najavio da će se zauzeti da njegova zemlja povuče priznanje Kosova?

To bi trebalo da radi sektor za bilateralu. Mi ćemo, naravno, imati konsultacije, imamo redovne kolegijume, mislim da će biti u utorak, tako da ćemo neki konkretniji odgovor tada imati.

Najavili ste bilateralni sporazum s Litvanijom, koje oblasti će ući u njega?

To je sporazum o evropskoj saradnji kako bismo mogli da razmenimo iskustva iz oblasti evropskih integracija, da se iskoriste razna iskustva na međunarodnom planu. Takođe sam imala sastanke i sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova i zamenicom ministra za poljoprivredu. To su bili pozitivni sastanci na kojima su pokazana interesovanja za saradnju i eto prilike da jedni drugima pomognemo s vlastitim iskustvima. Litvanci su zaista pokazali interesovanje, ja sam veoma zadovoljna posetom i mogu da kažem da postoji dosta oblasti za našu buduću saradnju.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić će u aprilu posetiti Litvaniju, da li je tada planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma?

Trebalo bi. Mi ćemo da se potrudimo, obe strane su pokazale interesovanje da posete treba da budu učestale i oni će verovatno nama uzvratiti posetu.