gototopgototop
недеља, 10. март 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интервју Љубице Васић, помоћника министра спољних послова за ЕУ „Политици“: Цео МСП лобира против признавања Косова
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sorry, you have not enough rights to view this image.Литванија не чека исход преговора с Приштином, али га прати и веома позитивно оцењује кораке Владе у том смислу.

У појачаној дипломатској активности државног врха, уочи одлуке о добијању датума за преговоре са ЕУ, помоћник министра спољних послова Љубица Васић боравила је у вишедневној посети Литванији, јединој држави ЕУ која није ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању, који је Србија потписала са ЕУ 29. априла 2008. године.

Током посете Литванији најавили сте да ће ова држава ратификацију ССП-а разматрати током пролећног заседања. Да ли то зависи само од успеха преговора с Приштином или и од других нерешених питања која имамо с овом државом?

После разговора са званичницима у Литванији, могу да кажем да сам пријатно изненађена због тога што су сви разговори били конструктивни, као и атмосфера у којој су вођени. Истакла бих да је литванска страна похвалила акције Владе Србије, посебно у борби против корупције и организованог криминала, и помаке који су учињени у реформи правосуђа и државне управе, јер су та поглавља изузетно важна и воде нас ка трансформацији система, ка враћању поверења у институције, адекватном функционисању државне управе и управо она воде Србију ка ЕУ.

Чека ли и Литванија исход преговора између Београда и Приштине?

Не могу рећи да чекају, али прате. Позитивно су оценили кораке Владе које је направила у том смислу. Ту је инструкција Владе Србије по питању учешћа Косова са звездицом у регионалним организацијама, такође су похвалили доношење Платформе и усвајање Резолуције. Из разговора се видело да су заиста позитивно оценили зрелост и спремност Владе да решава питања која су веома осетљива и видели су да смо посвећени тражењу компромиса.

Да ли је литванска влада заборавила и опростила кандидатуру и именовање Вука Јеремића за генералног секретара Генералне скупштине УН, који је потиснуо њиховог представника?

Заборавити претпостављам да неће, њима се није допао начин на који се то десило. Али, једноставно, литванска страна или било која страна с којом Србија преговара има неке нове преговараче, нове људе у дипломатији који су окренути ка будућности. И Литванци су такође подржали нашу окренутост ка будућим активностима, позитивним резултатима и трудимо се да све оно што није лепо оставимо иза нас.

То што није лепо још се „вуче" између наше две државе: приватизације Азотаре и БИП-а, за које обе стране мисле да је она друга крива. Колико су та нерешена питања услов за ратификацију ССП-а?

Разговарали смо о томе, то је за њих веома важно питање, али бих се надовезала на позитивне помаке које је Влада учинила и кредибилитет који је вратила, како на унутрашњој, тако и на међународно-политичкој сцени. Дакле, видевши да су позитивне реакције у борби против корупције и организованог криминала заиста присутне у земљи, схватили су колико смо ми посвећени да нешто урадимо по питању пословне атмосфере и да привучемо стране инвестиције, али и да омогућимо домаћим инвеститорима да и они нађу своје место на тржишту. Те две спорне приватизације јесу нешто што их је интересовало, али у току је истрага међународне арбитраже, а резултати се очекују у априлу. Ми ћемо, наравно, прихватити резултате арбитраже, какви год они били, тако да је литванска страна тим ставом задовољна.

Да ли се неко у новој постави МСП-а бави лобирањем против признавања косовске независности?

Сви ми који радимо за Србију, који смо у МСП-у, на неки начин радимо на томе да заштитимо национални интерес, нашу границу, да поштујемо Устав. Тако да свака изговорена реч и потез мора да се добро одмери, јер смо заправо стално под лупом. Али, ако ви довољно волите своју земљу и свој народ, то само по себи води ка позитивним резултатима.

Да ли је Министарство контактирало са администрацијом новог председника Чешке Милошем Земаном који је најавио да ће се заузети да његова земља повуче признање Косова?

То би требало да ради сектор за билатералу. Ми ћемо, наравно, имати консултације, имамо редовне колегијуме, мислим да ће бити у уторак, тако да ћемо неки конкретнији одговор тада имати.

Најавили сте билатерални споразум с Литванијом, које области ће ући у њега?

То је споразум о европској сарадњи како бисмо могли да разменимо искуства из области европских интеграција, да се искористе разна искуства на међународном плану. Такође сам имала састанке и са замеником министра унутрашњих послова и заменицом министра за пољопривреду. То су били позитивни састанци на којима су показана интересовања за сарадњу и ето прилике да једни другима помогнемо с властитим искуствима. Литванци су заиста показали интересовање, ја сам веома задовољна посетом и могу да кажем да постоји доста области за нашу будућу сарадњу.

Министар спољних послова Иван Мркић ће у априлу посетити Литванију, да ли је тада планирано потписивање билатералног споразума?

Требало би. Ми ћемо да се потрудимо, обе стране су показале интересовање да посете треба да буду учестале и они ће вероватно нама узвратити посету.