gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Peking: Potencijali Srbije predstavljeni na na Kineskom međunarodnom sajmu trgovine uslugama
+ larger fontnormal font- Smaller font


Na forumu, koji su zajednički sa Ambasadom organizovali Pekinški trgovinski biro, Kineski međunarodni centar za elektronsku trgovinu i Platforma za investiranje u inostranstvu pri MOFKOM, Marjan Božović i Marlena Marković iz Ambasade predstavili su investicione i turističke potencijale Srbije. Učesnicima foruma se obratio i predstavnik „Ziđina" koji je govorio o iskustvu ulaganja u Srbiji. Forumu je prisustvovalo oko 70 predstavnika kineskih kompanija i medija. Iskorišćena je prilika za umrežavanje sa predstavnicima kompanija koji su već najavili susrete i razgovore o mogućnostima saradnje, a nastup Ambasade je bio i medijski propraćen. Kineski međunarodni centar za elektronsku trgovinu objavio je tekst pod naslovom „Da li ste se spremili da investirate u Srbiju?".
 
sajam1

U razgovoru sa direktorom za spoljno-ekonomske poslove Pekinške vlade Džuang Ćienrungom i šefom Kineskog međunarodnog centra za elektronsku trgovinu Sinom Fuđunom, Božović je preneo zainteresovanost Srbije za nova polja ekonomske razmene dve zemlje, posebno u oblasti primene savremenih tehnologija. Kineski sagovornici su istakli da projekti poput modernizacije železnice Beograd-Budimpešta iulaganje „Ziđina" i „Hestila" ukazuju na to da je Srbija postala jedna od ključnih destinacija kineskih kompanija u nacionalnoj strategiji da se angažuju globalno, postižući taj cilj kroz inicijativu „Pojasa i puta".
 
sajam2

Na prezentaciji su predstavljene pogodnosti investiranja u Srbiji, od prednosti ljudskih resursa, konkurentnih operativnih troškova, preferencijalne fiskalne politike, do superiornog geografskog položaja zemlje. Kad je reč o turizmu, predstavnici Ambasade istakli su podatke koji govore o rastućem interesu kineskih posetilaca za dolazak u Srbiju, razvoju njenog turističkog tržišta i infrastrukture, kao i olakšicama za kineske turiste.

DNEVNI BILTEN

< oktobar 2023 >
po ut sr če pe su ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31