gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
nedelja, 14. februar 2021. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsednik Vučić uručio vakcine Severnoj Makedoniji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vucic Zaev1Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina koji Srbija donira toj zemlji i poručio da je srećan što je Srbija mogla da pomogne braći i prijateljima.

„Danas smo doneli 4.680 vakcina, to je prva faza, mislim da je to lepa vest za ljude u Severnoj Makedoniji, za našu braću. Srećan sam što će građani Severne Makedonije moći da krenu u imunizaciju i što smo mogli da pomognemo", naglasio je predsednik Srbije u obraćanju na graničnom prelazu Tabanovce.

Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da pokazuje prijateljstvo prema svim građanima Severne Makedonije, istakao je Vučić i dodao da je dobro ako možemo jedni drugima da pomognemo.

„Ništa osim da naše prijateljstvo napreduje, da uvećamo ekonomsku saradnju i da možemo da živimo ne samo kao najbliži susedi već i kao najbolji prijatelji", poručio je predsednik Vučić.

On je zahvalio Fajzeru koji je omogućio dozvolu za izvoz vakcina i dodao da je sve učinjeno da se one što pre dopreme kako bi počela imunizacija zdravstvenih radnika u Severnoj Makedoniji.
Predsednik Vučić je ukazao da Srbija i sa drugim zemljama u regionu razgovara o pomoći i donaciji vakcina i još jednom čestitao početak imunizacije bratskom makedonskom narodu.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zahvalio je predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić, ministru Zlatiboru Lončaru što su izdejstvovali saglasnost od Fazera i pružili prvu pomoć u vakcinama koja, kako je naglasio, mnogo znači.

Zahvalio je i srpskom narodu na ogromnoj solidarnosti koju je iskazao i istakao da će sa vakcinama iz Srbije biti vakcinisani medicinski radnici u kovid centrima.
Zaev je rekao i da je donacija izraz velikog prijateljstva, kao što je to i otvaranje granica i drugi vidovi saradnje kroz „mini šengen".

„Potpisali smo dogovor o međusobnom pomaganju i radimo za dobro svih naroda", rekao je Zaev.

Predsednik Vučić uručio je danas polovinu od ranije dogovorenih oko 8.000 doza vakcina koliko će Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.


Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll